16 Μαρτίου 2010

Διαβεβαίωση Τζακ Στρω για τη μη αναγνώριση της γενοκτονίας


Συνάντηση Ερντογάν - Μπράουν στο Λονδίνο

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Το ζήτημα του ψηφίσματος που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων για την αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων έθιξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο βρετανό ομόλογο του Γκόρντον Μπράουν στη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις που θα είχε μία ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος από τους Βρετανούς βουλευτές στα τέλη Απριλίου. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο κ. Ερντογάν έλαβε πριν από τη συνάντηση με τον ομόλογό του τη διαβεβαίωση του υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρω ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν πρόκειται να επικυρωθεί από τη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων.


Μετά τη συνάντηση, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ηγέτες στην Κύπρο πρέπει να επιδείξουν ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να επιτευχθεί λύση.


Από την πλευρά ο κ. Ερντογαν κάλεσε τη Βρετανία να ασκήσει το ρόλο που της αναλογεί ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο.


Ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε ότι στηρίζει την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παράλληλα, στα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στρατηγική στο Αφγανιστάν, στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Ιράν. Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτίμησε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αφορά μόνο ειρηνικούς σκοπούς.


Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε επίσης έκθεση για το μουσουλμανικό πολιτισμό στο Μουσείο Επιστημών, ενώ παρέστη και στις εργασίες του Τουρκο - Βρετανικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. 

Ικανοποίηση Ερντογάν για τις δηλώσεις Ράινφελντ
Στο μεταξύ, από τη Βρετανία, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του σουηδού ομολόγου του Φρέντρικ Ράινφελντ, μετά την απόφαση του σουηδικού κοινοβουλίου για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

"Εξήγησε, με τις δηλώσεις που έκανε, ότι τέτοιες αποφάσεις όπως αυτή που έλαβε το σουηδικό κοινοβούλιο είναι πολιτικοποιημένες...Εξέφρασε τη λύπη του που ελήφθησαν τέτοιες αποφάσεις και διαβεβαίωσε ότι οι Σουηδοί έχουν πολύ καλή άποψη για τους Τούρκους", πρόσθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Όλα αυτά είναι πολύ θετικές δηλώσεις και τον ευχαριστώ", ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More