16 Μαρτίου 2010

Ρωσία: Οι bloggers καταπολεμούν τη διαφθορά




Οι περισσότεροι Ρώσοι απλά σηκώνουν τους ώμους στο άκουσμα των εξόδων και του τρόπου ζωής των περισσότερων κυβερνητικών αξιωματούχων της χώρας, θεωρώντας ότι δε μπορούν να κάνουν κάτι για τις δωροδοκίες και τις μίζες των γραφειοκρατών.
Όταν όμως ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αγοράσει ένα χρυσό κρεβάτι, προκάλεσε την οργή πολλών, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τη δυναμική του Ίντερνετ στην αντίδραση απέναντι στη διαφθορά. Αν και τα κρατικά ελεγχόμενα παραδοσιακά μέσα κάνουν τα στραβά μάτια, μια μικρή ομάδα Ρώσων blogger προκαλεί τους διεφθαρμένους πολιτικούς, ζητώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης και την παρέμβαση της δικαιοσύνης.
Τα blog τους έχουν προσελκύσει ανέλπιστη δημοσιότητα, αντικατοπτρίζοντας τη γενικότερη δυσαρέσκεια στη συμπεριφορά των μελών της κυβέρνησης. «Δεν περίμενα να γίνει τόσο δημοφιλές το blog», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μαλιούτιν, που διαχειρίζεται ένα blog αφιερωμένο στην αποκάλυψη ύποπτων κυβερνητικών κινήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διάσημης πλέον αγοράς του χρυσού κρεβατιού από τον υπουργό Εσωτερικών.
Τον περασμένο Αύγουστο, το υπουργείου ανακοίνωσε τα σχέδια του να αγοράσει έπιπλα αξίας 800.000 δολαρίων, μεταξύ των οποίων ένα κρεβάτι με επικάλυψη χρυσού 24 καρατίων. Τα κείμενα είχαν αναρτηθεί σε μια δυσεύρετη ιστοσελίδα όπου αναφέρονται οι δαπάνες της κυβέρνησης, όπως προβλέπει σχετικός νόμος του 2005.
Όταν bloggers και δημοσιογράφοι έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, το υπουργείου υπεραμύνθηκε της θέσης του λέγοντας ότι το κρεβάτι προορίζεται για τον ξενώνα ξένων αξιωματούχων. Στις άλλες δαπάνες που δημοσίευσε ο Μαλιούτιν περιλαμβάνεται η αγορά αυτοκινήτου Mercedes από το ινστιτούτο αστρονομίας της Αγίας Πετρούπολης αλλά και η πληρωμή αφρικανών τυμπανιστών από το Μπουρούντι για να παίξουν στο πρωτοχρονιάτικο πάρτι του κυβερνήτη της επαρχίας Σακαλίν. Και οι δύο παραγγελίες ακυρώθηκαν μετά τη γενική κατακραυγή, όχι όμως και η αγορά του χρυσού κρεβατιού.
«Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπήρξε παραβίαση του νόμου, παρά μόνο προκλητική συμπεριφορά. Το χρυσό κρεβάτι ήταν νόμιμη αγορά και είχε χρηματοδοτηθεί από επίσημα κονδύλια», δήλωσε ο Μαλιούτιν, που εργάζεται ως συντάκτης στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Marker.ru.
Το 2009, η Ρωσία καταλάμβανε την 146η θέση στη λίστα παγκόσμιας διαφθοράς, μαζί με τη Ζιμπάμπουε και τη Σιέρα Λεόνε, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας.
Ο πιο ενεργός blogger στο ζήτημα της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης θεωρείται ο Αλεξέι Ναβάλνι, ένας δικηγόρος που κατέχει μετοχές σε μεγάλες κρατικές εταιρείες και χρησιμοποιεί αυτή την ιδιότητα του για να πιέσει τις διευθύνσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια. «Μισώ το σύστημα ισχύος σε αυτή τη χώρα. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα διεφθαρμένο και προκαλεί την κατάρρευση της», είπε ο Ναβάλνι.
Τον Νοέμβριο, ο Ναβάλνι ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας ενδελεχούς έρευνας στις δαπάνες της τράπεζας VTB, ιδιοκτησίας του δημοσίου σε ποσοστό 85%. Σε δημοσίευμα σε blog, κατηγόρησε τους διοικούντες της τράπεζες για την υπεξαίρεση 150 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα περίπλοκο πρόγραμμα που αφορούσε την ενοικίαση 30 κινεζικών μηχανημάτων εξόρυξης πετρελαίου, ενώ δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας και σε βίντεο στο YouTube.
Η μπλογκόσφαιρα, που μέχρι στιγμής παραμένει ανέγγιχτη από λογοκρισία, σταδιακά καθίσταται «σημαντική κοινωνική δύναμη» που προωθεί πληροφορίες που αγνοούνται από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι δομές που υπηρετούν τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας», εξήγησε ο Κίριλ Καμπάνοφ, ειδικός σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Διαφθοράς. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίδραση του Ίντερνετ στην κοινή γνώμη είναι περιορισμένη, δεδομένης της μικρής διείσδυσης του μέσου στον πληθυσμό.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο


Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More