28 Απριλίου 2010

Κονσέρβα: Μια κυρία ... 200 ετών



Γενέθλια έχει φέτος η κονσέρβα, το μεταλλικό αεροστεγές κουτί, που μπορεί να διατηρεί ανέπαφα και για μεγάλο διάστημα ευπαθή τρόφιμα.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, η κονσέρβα ανακαλύφθηκε πριν από 200 χρόνια και θεωρήθηκε τότε ως μία επαναστατική εφεύρεση.

Τον περασμένο αιώνα, μάλιστα, αποτέλεσε σύμβολο προόδου και ευμάρειας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη δεκαετία του 1960 ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ, αναπαρήγαγε καλλιτεχνικά και τα 32 είδη έτοιμης σούπας της εταιρείας Campbell.

Ήταν ο πρώτος που απαθανάτισε την κονσέρβα, το σύμβολο της μεταπολεμικής, καταναλωτικής κουλτούρας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Μάλιστα, ο Γερμανός πολίτης έβλεπε στην κονσέρβα το θαύμα της τεχνολογίας και δε νοιαζόταν καθόλου για τα διάφορα συντηρητικά που αναγράφονταν στην ετικέτα.

«Η επιστήμη έχει προχωρήσει και μου διευκολύνει τη ζωή», ήταν το σκεπτικό του μέσου καταναλωτή μέχρι και τη δεκαετία του 70, που αγόραζε σχεδόν όλα τα είδη κονσέρβας που διαφημίζονταν.

Η κονσέρβα, άλλωστε, είχε κατακτήσει στη Γερμανία όλα τα πεδία της ζωής, όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμη και τον κόσμο της κουλτούρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περίφημο κουκλοθέατρο του Άουγκσμπουργκ, που είχε ενσωματώσει σ’ ένα έργο του σκετς με κονσέρβες - στρατιωτάκια, τα οποία τραγουδούσαν ότι ήταν ανθεκτικότερα από τα αντίστοιχα μολυβένια του Άντερσεν. Πάντως, η κονσέρβα έχει σώσει πολλούς στρατιώτες και ναυτικούς από πρόωρο θάνατο.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More