27 Απριλίου 2010

Εξάγουμε νανοτεχνολογία - Αδιάφορο το κράτος στη παγκόσμια πρωτοπορία

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ Ι.Τ.Ε. ΚΡΗΤΗΣ

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ


Νανο-υλικά, πωτοποριακά παγκοσμίως, τρισδιάστατης μορφής, δημιουργεί και εξάγει μαζί με τη «συνταγή» κατεργασίας τους το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας (ΙΤΕ) σε χώρες ανεπτυγμένες επιστημονικά και τεχνολογικά, όπως είναι η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γαλλία, ο Καναδάς κ.λπ.

Η κιθάρα που κατασκεύασαν οι ερευνητές, φαίνεται μόνο με τη βοήθεια ηλεκτρονικού τηλεσκοπίου όπως και οι άλλες πολύπλοκες δημιουργίες Μάλιστα το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας, που αναπτύσσει αυτά τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τελευταία δημιούργησε με τη συνεργασία επιστημονικού συνεργάτη του Πανεπιστημίου του Πειραιά νανοβαλβίδα, η οποία θα εισάγεται στο σώμα σε άτομα που πάσχουν από κυκλοφορικά προβλήματα και θα ρυθμίζει ορθολογικά την κυκλοφορία του αίματος.

Τα εν λόγω υλικά, των οποίων η διάμετρος δομής τους είναι έως και χίλιες φορές μικρότερη από τη διάμετρο δομής μιας τρίχας, βραβεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες με το τρίτο βραβείο από το Ευρωπαϊκό «Χωριό» Καινοτομίας στις Φωτονικές Επιστήμες.

Τα υλικά

Σημειώνεται ότι η πρωτοποριακή αυτή έρευνα γίνεται χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος αφού η χρηματοδότηση της έρευνας από τη μεταπολίτευση και μετά είναι σταθερά κάτω από το 0,7% του τακτικού προϋπολογισμού, η μικρότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και ταυτόχρονα δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την έρευνα. Αποτέλεσμα αυτών, μεταξύ και άλλων πολλών, να είναι σχεδόν αδύνατο οι τεχνολογικές καινοτομίες να κατοχυρωθούν ως πατέντες.
Ο μύθος πως η χώρα δεν παράγει τίποτα είναι καταστροφικός, ενώ πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός πως οι επιλογές των κυβερνήσεων -οι οποίες είναι αιχμάλωτες των πελατειακών σχέσεων- είναι η μη χρηματοδότηση της έρευνας που συνεπάγεται τη μη ανταγωνιστικότητα διεθνώς.

Για τη συγκεκριμένη εργασία μιλούν η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Τεχνολογίας και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνήτρια του ΙΤΕ Μαρία Βαμβακάκη, καθώς και η ερευνήτρια του ΙΤΕ Μαρία Φαρσάρη:

«Φτιάχνουμε υλικά που ονομάζονται υβριδικά και τα οποία συνδυάζουν οργανικά και ανόργανα υλικά. Τα ανόργανα υλικά δίνουν τη μηχανική αντοχή στα υλικά και τα οργανικά υλικά παρέχουν τη δυνατότητα να δομήσουμε με λέιζερ. Οι εφαρμογές αυτών των προϊόντων σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες, τη βιοϊατρική, τις οπτο-ηλεκτρονικές εφαρμογές κ.λπ. Η ιδιαιτερότητα των δικών μας υλικών έγκειται στο γεγονός πως μπορούν να δομηθούν με τη μεγαλύτερη ανάλυση που μπορεί να γίνει παγκοσμίως. Δηλαδή μπορούμε να εγγράψουμε λεπτομέρειες δόμησης της ύλης σε τρεις διαστάσεις. Ταυτόχρονα, αυτά τα υλικά μπορούν να τροποποιηθούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν στις εκάστοτε επιθυμητές εφαρμογές».

Για τον τρόπο ανάπτυξης αυτών των υλικών από το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας οι δύο ερευνήτριες δηλώνουν: «Αυτές οι δομές των υλικών δημιουργούνται χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Σχεδιάζεται αρχικά στον υπολογιστή το επιθυμητό μοντέλο και αυτό ακολούθως μεταφράζεται στο εργαστήριό μας σε τρισδιάστατη δομή με τη χρήση λέιζερ. Η διάμετρος μιας δομής είναι της τάξης της διαμέτρου της μισής τρίχας, αλλά δημιουργούμε μέχρι και χίλιες φορές μικρότερη δομή από τη διάμετρο μιας τρίχας. Το Εργαστήριο της Μη Γραμμικής Λιθογραφίας όπου πραγματοποιούνται αυτές οι εφαρμογές, το στήσαμε από το μηδέν».

«Τα ερευνητικά νανο-υλικά τα εξάγουμε σε υγρή, παχύρρευστη μορφή διότι δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές ξένων χωρών να δημιουργήσουν τις δομές της αρεσκείας τους. Εξάγουμε τα προϊόντα αυτά από το 2008 στην Ιαπωνία, στην Κίνα, στη Λιθουανία, ενώ έχουν σταλεί στον Καναδά, στη Γαλλία, στη Φινλανδία και στη Δανία. Συγχρόνως εμείς παρέχουμε και τις συνταγές επεξεργασίας του υλικού. Δεν έχουμε όμως την οικονομική δυνατότητα να κατοχυρώσουμε την πατέντα και να διεκδικήσουμε τα αντίστοιχα οικονομικά δικαιώματα.

Οι βαλβίδες

Ενα καινούργιο δεδομένο που έχει προκύψει είναι η συνεργασία μας με τον επιστημονικό συνεργάτη από το Πανεπιστήμιο του Πειραιά, Δημήτρη Καραλέκα, όπου δημιουργούμε νανοβαλβίδες για τον έλεγχο της ροής του αίματος στις φλέβες. Αυτές οι δομές μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στις φλέβες που έχουν κυκλοφορικό πρόβλημα και να ρυθμίζουν κατάλληλα τη ροή του αίματος, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορίας. Οπως για παράδειγμα αυτά που εμφανίζονται εξωτερικά από το πρήξιμο των ποδιών. Η δουλειά αυτή δημοσιεύεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Προσπαθούμε τώρα να μιμηθούμε τη φύση και να δημιουργήσουμε βιοσυμβατά υλικά, όπως δόντια και κόκαλα.

Τις προηγούμενες μέρες πήραμε μέρος στο Ευρωπαϊκό "Χωριό" Καινοτομίας στις Φωτονικές Επιστήμες, στο οποίο η δουλειά μας πήρε το τρίτο βραβείο καινοτομίας». 
http://hellenicrevenge.blogspot.com/

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More