28 Απριλίου 2010

Επικρίσεις Σαρκοζί κατά του Νετανιάχου


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επέκρινε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ότι αναβάλλει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται υψηλόβαθμους ισραηλινούς αξιωματούχους οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, ο Σαρκοζί δήλωσε "απογοητευμένος" από τον Νετανιάχου πριν από δύο εβδομάδες σε μια συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.



"Έχω απογοητευθεί από αυτόν. Με όλη τη φιλία, τη συμπάθεια και τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο Ισραήλ, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ο Νετανιάχου χρονοτριβεί. Δεν καταλαβαίνω πού πηγαίνει ο Νετανιάχου, ούτε τί θέλει", τόνισε ο Σαρκοζί, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.



Καθώς οι άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διακόπηκαν στα τέλη του 2008, οι ΗΠΑ έλαβαν από τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς τη σύμφωνη γνώμη για τη συμμετοχή τους στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του αμερικανού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ.


Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν εξαιτίας της ισραηλινής ανακοίνωσης στις αρχές Μαρτίου για την ανέγερση 1.600 νέων κατοικιών στην ανατολική Ιερουσαλήμ.


Στην Ιερουσαλήμ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επαναληφθούν τον προσεχή μήνα, "ίσως σε δύο εβδομάδες, δεν έχει οριστεί ακόμη τελική ημερομηνία".


Η δήλωσή του αυτή στο ισραηλινό ραδιόφωνο είναι η τελευταία μιας σειράς δηλώσεων ισραηλινών αξιωματούχων που εκφράζουν αισιοδοξία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.


Ο Αγιαλόν βρίσκεται στην Ουάσινγκτον όπου έχει επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους.


Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου κατά τη συνεδρίαση του κόμματός του Λικούντ είπε πως ελπίζει οι συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους να επαναληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.


Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ προκειμένου να διευκολύνει την επανάληψη των συνομιλιών.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More