10 Απριλίου 2010

Chip σε χάπι λέει στο γιατρό σας αν πήρατε το φάρμακό σας ή όχι

Πάει πια η εποχή που παραλείπατε να πάρετε τα χάπια σας। Ερευνητές του πανεπιστημίου της Florida έχουν δημιουργήσει ένα εύπεπτο χάπι που είναι εφοδιασμένο με ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ και μια κεραία που προειδοποιεί τους γιατρούς ή τα μέλη της οικογένειας κάθε φορά που ένα χάπι έχει ληφθεί. Παραλείψετε μια δόση και... θα το μάθουν όλοι!

Για την ώρα το χάπι υπάρχει μόνον σε μορφή πρωτοτύπου, αλλά οι ερευνητές και οι νοσοκομειακοί γιατροί ελπίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία του 'έξυπνου χαπιού' με το οποίο οι ασθενείς θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους πιο έγκαιρα।
Μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι ασθενείς έχουν πολύ κακό ιστορικό όταν πρόκειται για τη λήψη των χαπιών τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες κατά κανόνα λαμβάνουν μόνο τη μισή της προβλεπόμενης δόσης των φαρμάκων τους, και ότι η μη συμμόρφωση των ασθενών με τις συνταγογραφήσεις ευθύνεται για πάνω από 200.000 θανάτους κάθε χρόνο.
Τα χάπια στην πρωτότυπη μορφή τους είναι λευκά, με μια κεραία που είναι τυπωμένη πάνω στην επιφάνειά τους με νανοσωματίδια χρώματος ασημί. Η κάψουλα περιέχει επίσης ένα μικροσκοπικό μικροτσίπ με τη συχνότητα λήψης και τη διάρκεια της αγωγής.
Όταν το χάπι έχει ληφθεί, το μικροτσίπ εκπέμπει ένα μήνυμα σε έναν εξωτερικό δέκτη – προς το παρόν είναι μια αυτόνομη συσκευή αλλά στις εμπορικές εκδόσεις θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα βραχιόλι, σε ένα κολιέ ή κατευθείαν σε ένα κινητό τηλέφωνο - που με τη σειρά του μεταδίδει ένα σήμα σε ένα τηλέφωνο ή τον υπολογιστή που πληροφορεί τους γιατρούς ή τους αγαπημένους τους ότι το χάπι έχει καταναλωθεί. Δεν υπάρχει καμία μπαταρία πάνω στο χάπι, αλλά τροφοδοτείται από μικροσκοπικές ριπές ενέργειας χαμηλής τάσης που διαβιβάζονται από την εξωτερική συσκευή.
Η κεραία διαλύεται όταν τίθεται υπό την εφαρμογή των φυσικών διαδικασιών του σώματος, και το μικροτσίπ αποβάλλεται με ασφάλεια μέσω της πεπτικής οδού. Έτσι, οι ασθενείς και οι γιατροί τους έχουν ένα ψηφιακό αρχείο της δοσολογίας καθώς επίσης και έναν τρόπο για να διασφαλιστεί ότι ο ασθενής δεν έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει τη φαρμακευτική του αγωγή εντελώς.
Το σύστημα θα μπορούσε να έχει μεγάλη χρησιμότητα για τους ηλικιωμένους οι οποίοι, όσο αξιαγάπητοι πεισματάρηδες και αν είναι, μερικές φορές ξεχνάνε πόσα χάπια παίρνουν και πότε. Αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο σπουδαίο για τους κλινικούς ερευνητές είναι η εφαρμογή του χαπιού στις μελέτες για την επίδραση των νέων φαρμάκων κατά τη διάρκεια δοκιμών.
Μια αστοχία μεταξύ των συμμετεχόντων της δοκιμής να λάβουν τα φάρμακά τους όπως είχε προγραμματιστεί, μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής και δυνητικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δόση φαρμάκων στη διαδικασία της δοκιμής και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο χρειάζεται.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More