18 Μαΐου 2010

Ηλεκτρονικό μάτι στις συναλλαγές


Τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων τον ΦΠΑ που θα πρέπει να εισπράξει από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα έχει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του θα γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου που έχει κάνει αγορές απ’ οποιοδήποτε κατάστημα λιανικής πώλησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ηλεκτρονικό φακέλωμα όλων των συναλλαγών των επιχειρήσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους πελάτες τους. Με τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα που πιθανόν να ενεργοποιηθούν το 2011 οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αποστέλλουν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους δεδομένου ότι θα τους αποδοθεί μία κάρτα γραμμωτού κώδικα (bar code) την οποία θα χρησιμοποιούν σε κάθε συναλλαγή τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία των αποδείξεων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους:
- Ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων της απόδειξης από τις ταμειακές και συναφείς μηχανές.
- Ταυτοποίηση του φορολογούμενου με τη χρήση κάρτας γραμμωτού κώδικα (bar code).
- Σάρωση και εισαγωγή των στοιχείων της απόδειξης με την εκτύπωση σ’ αυτήν ειδικού γραμμωτού κώδικα.
- Ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων από τους φορολογούμενους μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών που έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Σημειώνεται ότι για όλες τις ανωτέρω υπηρεσίες θα γίνουν διαβουλεύσεις με εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, με στόχο τη δημιουργία προδιαγραφών, που θα οδηγήσουν σε απλούστευση διαδικασιών για τους πολίτες και αυξημένη αποτελεσματικότητα για τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More