13 Μαΐου 2010

Άστοχη τώρα η επίσκεψη


Άστοχη τώρα η επίσκεψη Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με την αρθρογραφία του έχει υποστηρίξει επανειλημμένως ότι η επίσκεψη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σε αυτή τη φάση, είναι το λιγότερο άστοχη. Και περί του αντιθέτου μέχρι τώρα δεν υφίσταται κάποιο επιχείρημα. Το μόνο που θα κάλυπτε το κατεπείγον της επίσκεψης εν μέσω οικονομικής κρίσης και ΔΝΤ θα ήταν μία μεγάλη απολύτως συμφέρουσα συμφωνία. Ειδάλλως είναι απολύτως θεμιτό, ό,τι και να υποστηρίζει η κυβέρνηση, να σκεφτόμαστε πονηρά. Και να νιώθουμε ότι υπάρχει κάποια «φάκα» στο όλο εγχείρημα.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται τυχαία ή καλοπροαίρετα και από τις δύο πλευρές. Κάτι δίνεις, κάτι άλλο παίρνεις. Ανάλογα με τις δυνάμεις σου. Φοβόμαστε, λοιπόν, ότι κάτι περίεργο μαγειρεύεται πίσω από την πλάτη μας. Οτι τίθενται ζητήματα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που κατά καιρούς έχουν γίνει μεταξύ Τούρκων κι Ελλήνων αξιωματούχων και ο ελληνικός λαός είναι μακράν νυχτωμένος.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ έχει προσπαθήσει με χίλιους τρόπους να πείσει την κοινή γνώμη ότι τίποτα το περίεργο ή το βιαστικό συμβαίνει. Εχει επιχειρήσει να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι είναι η υπερ-κυβέρνηση που έχει τη δυνατότητα να έχει δυο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη. Διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Αλλωστε σε αυτό συνηγορούν όλα όσα συμβαίνουν.
ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, οι «κρουαζιέρες» των τουρκικών πολεμικών σκαφών, το γεγονός ότι δεν αίρουν το casus belli και οι συζητήσεις που γίνονται πίσω από την πλάτη μας σχετικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου. Στην παρούσα φάση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο τρόπος προσέγγισης ζητημάτων που για τους άλλους μπορεί να είναι μικρής σημασίας αλλά για μας είναι πρωτεύοντα. Τα πράγματα στο γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής έχουν αλλάξει. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στις κινήσεις και τις κουβέντες της.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More