25 Μαΐου 2010

Aπό τον "Ενδοξο Σπαρτιάτη" στο "Μίνωα"

Ξεκίνησε σήμερα η συνεκπαίδευση της Ελληνικής και Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική Ελλάδα με ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών αποστολών και σενάρια προσβολής εναέριων και επίγειων στόχων. Η κοινή αεροπορική άσκηση "Μίνωας 2010" που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2010, θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου και τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16 θα επιχειρούν κυρίως από την αεροπορική βάση της Σούδας, έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου ήδη βρίσκονται από χθες.
Στα σχέδια πτήσεως που, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές έχουν ήδη κατατεθεί για προσβολές στόχων στον αέρα και το έδαφος, περιλαμβάνονται και πτήσεις στο ή μέσω του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, μια γενικόλογη αναφορά που κατ΄ ορισμένες πηγές επιχειρήθηκε να τεθεί, δύο φορές, από χαμηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματικό για αποφυγή πτήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο- για να μην ενοχληθεί η Αγκυρα- τελικά δεν συζητήθηκε επί της ουσίας. Αρμοδίως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι επισήμως δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Για λόγους προγραμματισμού των Ισραηλινών δεν θα γίνει αυτή την περίοδο, αλλά αργότερα, το σκέλος Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (CSΑR) με
ελικόπτερα CH-53D Yas'ur 2000 που είχε αρχικά συζητηθεί να γίνει γύρω από την Ανδραβίδα.
Κανονικά θα πραγματοποιηθεί ο εναέριος ανεφοδιασμός ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ που θα ξεκινούν από το Ισραήλ. Για τους ανεφοδιασμούς εν πτήσει έχουν εκδοθεί ΝΟΤΑΜ, με τις οποίες έχουν δεσμευθεί περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο Πέλαγος, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο.
Εξορμήσεις ισραηλινών μαχητικών από δικές τους βάσεις και προσβολές επίγειων στόχων έπειτα από εναέριο ανεφοδιασμό, όπως έγινε το 2008 κατά την άσκηση
"Glorious Spartan", δεν προβλέπονται φέτος, σύμφωνα με ελληνική πηγή. Τότε η συμμετοχή μεγάλου αριθμού ισραηλινών F-15 και F-16 και η εκπαίδευση σε αποστολές καταστολής αεράμυνας και καταστροφής στόχων εδάφους σε μεγάλες αποστάσεις είχαν προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, καθώς αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν παρουσιάσει την άσκηση ως προσομοίωση επίθεσης βομβαρδισμού στο Ιράν.

Σχετικό δημοσίευμα:
Στρατηγική συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ: Ιστορικό διμερών σχέσεων και προοπτικές συνεργασίας
http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More