2 Ιουνίου 2010

Η Κίνα στοχεύει να γίνει υπερδύναμη υπερυπολογιστών


Η Κίνα αναδιατάσει τις προσπάθειες για να γίνει  υπερδύναμη υπερυπολογιστών του κόσμου.
κατέλαβε την δεύτερη θέση σχετικά με την εξαμηνιαία Top 500 λίστα υπερυπολογιστή.
 Για πρώτη φορά, δύο κινέζικοι υπερυπολογιστές εμφανίζονται στη λίστα των top 10 ταχύτερων μηχανήματων.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να κυριαρχούν στη λίστα με τα περισσότερα από τα μισά του Top 500,  ταχύτερα του κόσμου , συμπεριλαμβανομένης της γνωστής ως Jaguar.
Ο υπολογιστής Cray, στην οποία ανήκει από το Oak Ridge National Laboratory στο Tennessee, έχει τελική ταχύτητα του 1,75 petaflops. 
Ένα petaflop ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
 Χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες στην διεξαγωγή έρευνας στην αστροφυσική, την επιστήμη του κλίματος και της πυρηνικής ενέργειας.

Πόσο γρήγορη είναι η Jaguar υπερυπολογιστής;

Ο υπερυπολογιστής Jaguar εκτελεί 1.750 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.Πόσο καιρό παίρνει κατά μέσο όρο το PC να ταιριάζει με τις επιδόσεις του σε διαφορετικές χρονικές περιόδους;
Supercomputer time Υπερυπολογιστής χρόνου
    
laptop
Πηγή: Oxford κέντρο υπερυπολογιστών / Intel
 Συγκριτικά, η Κίνα έχει 24 μηχανήματα στη λίστα.η ταχύτερη έχει τελική ταχύτητα 1,20 petaflops, περισσότερο από το διπλάσιο της ταχύτητας του προηγούμενου στην κορυφή του υπερυπολογιστή του.  Ωστόσο, έχει μια θεωρητική τελική ταχύτητα περίπου 3 petaflops, το οποίο θα καθιστούσε τον ταχύτερο στον κόσμο.
 Η ταχύτερη μηχανή στο Ηνωμένο Βασίλειο - το οποίο έχει 38 υπερυπολογιστές στον κατάλογο - στεγάζεται στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
"Το Top 500  έχει σίγουρα ένα στοιχείο από τη σημαία που κυματίζει», δήλωσε ο Δρ Τζον Lockley, ο διαχειριστής της Οξφόρδης του κέντρου υπερυπολογιστών.
Γρήγορη σκέψη.
Είπε ότι η Κίνα εξελίσσεται και σε «παίκτη» στην πληροφορική υψηλών επιδόσεων.
Μεγαλωνει, η κινεζική εταιρεία πίσω από τις ταχύτερες  μηχανες, χτίζει με πληροφορίες, με πιο γρήγορο μηχάνημα για το Εθνικό Κέντρο υπερυπολογιστων στην Tianjin. Επιπλέον, αναπτύσσει επίσης γηγενείς τσιπ πυριτίου στην εξουσία το κολοσσών.
  bbc Infographic  Εξερευνήστε το Top 500 μηχανων υπερυπολογιστων - εξουσίες  - Εναλλακτικές
"Η χρήση τους από υπολογιστές υψηλής απόδοσης είναι πραγματικά η συστηματική της βιομηχανικής  εμφάνισή τους," ο Δρ Lockley δήλωσε στο BBC News.
Οι μηχανές έχουν την τάση να χρησιμοποιουνται  για τη βιομηχανική έρευνα, όπως το σχέδιο των αεροσκαφών και εξερεύνησης πετρελαίου.
Ο Δρ Lockley είπε αυτό ήταν όλο και συχνότερο σε όλο τον κόσμο.
"Όποτε είναι δυνατόν, τα πάντα να γίνονται σε έναν υπερυπολογιστή», είπε.
"Κοίτα η Formula One - είναι να απαλλαγούμε από όλες τις σήραγγες αέρος τους και την αντικατάστασή τους με υπερυπολογιστές. Είναι το ίδιο στην αεροναυπηγική βιομηχανία.
" «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί το σύνολο των μοντέλων του υπερυπολογιστή και στη συνέχεια να κάνουμε μια μόνο πραγματική δοκιμασία στον κόσμο."
 Πολλά από τα μηχανήματα στις ΗΠΑ, αντιθέτως, ανήκουν  στην κυβέρνηση και χρησιμοποιούνται για να παρακολουθούν τα πυρηνικα αποθεμάτων όπλων.
 
Στην spooks έχουμε κάποιες πολύ μεγάλες μηχανές
Lockley Oxford κέντρου υπερυπολογιστών
Οι ΗΠΑ έχουν μία άλλη μηχανή petaflop - οπου ανήκει στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ.  
Η Roadrunner, όπως είναι γνωστό, που κατειχε την πρώτη θέση μέχρι η Jaguar να εκτοπιστεί το 2009.
 Όλα τα μηχανήματα  στη λίστα τρέχουν στις λεγόμενες ταχύτητες teraflop.
 Ένα teraflop είναι ισοδύναμο με ένα τρισεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Κατάσκοπευτικες μηχανές Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ήδη σκεφτει τα λεγόμενη exascale μηχανήματα τα οποία θα είναι σε θέση την κρίσιμη στιγμή μέσω ενός πεντακισεκατομμύριον να κανει (ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
Ενας exascale υπολογιστής έχει προταθεί για την επεξεργασία δεδομένων από το τετραγωνικού χιλιομέτρου Array (SKA), μια σειρά από χιλιάδες τηλεσκοπίων που εχει εξαπλωθεί πάνω από 3.000 χιλιόμετρα.Το τηλεσκόπιο θα βασίζεται είτε στην Αυστραλία ή τη Νότια Αφρική.
"Σε εκείνο το είδος του μεγέθους της πρόκλησης που προσπαθεί να προγραμματίσει τις μηχανές", δήλωσε ο Δρ Lockley.
" «Πρέπει να είναι ανεκτική σε σφάλματα - δεν μπορείτε να έχετε μια κατάσταση όπου ενα ολόκληρο καθήκον πέφτει πάνω του αν ένα κομμάτι αποτύχει."
Τις 500 κορυφαίους  κατάλογους δημοσιεύθηκε κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Supercomputing στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Κατατάσσεται στις μηχανές από την ταχύτητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ Lockley, στον προσδιορισμό του μηχανήματος αν είναι ο πιο γρήγορος είναι ένα δύσκολο ζήτημα.
"Μετράται σε σχέση με ένα θεωρητικό σημείο αναφοράς - αν έτρεξε μια αίτηση του πραγματικού κόσμου μπορεί να πάρει μια πολύ διαφορετική απάντηση".
Είναι επίσης μια προαιρετική λίστα και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει όλα τα μηχανήματα, όπως αυτές της Οξφόρδης του κέντρου υπερυπολογιστών και πολλοί έχουν ταξινομηθεί στα μηχανήματα ιδιοκτησίας από τις κυβερνήσεις.
Στην spooks έχουμε μερικές πολύ μεγάλες μηχανές", δήλωσε ο Δρ Lockley.
BBC NEWS 

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More