21 Ιουνίου 2010

"Μυρίζει μπαρούτι" στον Κόλπο...

Aυξάνεται η ένταση στην περιοχή του Κόλπου με το Ιράν να εκδιώκει δύο επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) οι οποίοι αφίχθηκαν στη χώρα για να προχωρήσουν σε επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, σύμφωνα όσα δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος. Δύο ημέρες πριν ένδεκα αμερικανικά πολεμικά σκάφη τα οποία αποτελούν την Ομάδα Μάχης ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου και ένα ισραηλινό σκάφος, σύμφωνα με αιγυπτιακή εφημερίδα διέπλευσαν την διώρυγα του Σουέζ με κατεύθυνση τον Κόλπο.
Ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλέχι, είπε ότι οι δύο επιθεωρητές ανακηρύχθηκαν persona non-grata (ανεπιθύμητα πρόσωπα) λόγω της σύνταξης «ψευδούς» έκθεσης για λογαριασμό της ΙΑΕΑ.

Η διώρυγα του Σουέζ πριν δύο ημέρες, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, παρέμεινε κλειστή για πολλές ώρες , ενώ χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στις όχθες του καναλιού για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της νηοπομπής.
Έντονη φέρεται να ήταν η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση της Αιγύπτου στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει το διάπλου σε αμερικανικά και ισραηλινά πλοία.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ όπου θα έχει συνατνήσεις με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ρόμπερτ Γκέιτς, τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχο Μάικ Μιούλεν, και την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρυ Κλίντον. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το θέμα του Ιράν.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More