17 Ιουνίου 2010

To Iσραήλ δεν επιστρέφει τα έξι πλοία της νηοπομπής (ΒΙΝΤΕΟ)


ΑΓΚΥΡΑ. Προς νέα όξυνση οδεύουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, καθώς οι Αρχές του τελευταίου αρνούνται να επιστρέψουν τα πλοία της ανθρωπιστικής νηοπομπής που είχαν κατασχεθεί μετά την αιματηρή επιδρομή καταδρομέων της 1ης Ιουνίου. Πηγές προσκείμενες στην Αγκυρα υποστήριζαν ότι οι ισραηλινές αρχές εμφανίζονται απρόθυμες να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή των έξι πλοίων και άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μονομερών κυρώσεων σε βάρος του Τελ Αβίβ.





Tα υπό εξέταση μέτρα


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στα μέτρα που εξετάζονται συγκαταλέγονται η μείωση του επιπέδου διπλωματικής αντιπροσώπευσης στο Ισραήλ, η απαγόρευση χρήσης των τουρκικών λιμανιών από σκάφη με ισραηλινή σημαία, η άρνηση έκδοσης ειδικών θεωρήσεων για Ισραηλινούς υπηκόους, η κατάργηση συμβολαίων προμηθειών και η ακύρωση κάθε συμφωνίας στον τομέα της τεχνολογίας.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον των ΗΠΑ, στις οποίες πρόσαψε ότι ασκούν πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στη Μέση Ανατολή. Μιλώντας με αφορμή τη θετική ανταπόκριση του Λευκού Οίκου στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διορίσει «δημόσια, ανεξάρτητη» επιτροπή για τη διερεύνηση της πολύνεκρης επιδρομής στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι «οι Αμερικανοί μιλούν διαρκώς για δημοκρατία, αλλά οι πράξεις τους κάθε άλλο παρά συνάδουν με τις διακηρύξεις τους». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυταρχικά καθεστώτα ή μιλούν για την αναγκαιότητα της δημοκρατίας ανάλογα με τα συμφέροντά τους».

Εν τούτοις, ο κ. Ερντογάν έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα επιδείνωσης των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον. «Οι ΗΠΑ είναι μια φίλη χώρα και εκείνη που κατανοεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη την αποστολή της Τουρκίας στην περιοχή», κατέληξε.

http://news.kathimerini.gr

http://geopolitics-gr.blogspot.com/2010/06/to-i.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More