13 Μαρτίου 2011

Οταν η πίστη συναντά την τεχνολογία


Στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο έχει εμφανιστεί ιστότοπος που φιλοδοξεί να γίνει η εκκλησιαστική εκδοχή του facebook. Στόχος των δημιουργών, ένας χώρος κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο την πνευματικότητα.

Ευλόγησον την... τεχνολογία. Η πίστη εισχωρεί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι νέες μορφές επικοινωνίας, όπως τα μηνύματα στο κινητό, χρησιμοποιούνται και για τη διάδοση του θείου λόγου. Εδώ και έναν μήνα περίπου στον ελληνικό διαδικτυακό χώρο έχει εμφανιστεί το... churchbook, που φιλοδοξεί να γίνει η εκκλησιαστική εκδοχή του Facebook.

«Πρωτεργάτες» της ιδέας είναι μια παρέα από τέσσερις νέους ανθρώπους, συνεργάτες και διδάσκοντες σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι, όπως δηλώνουν, επιθυμούσαν να δημιουργήσουν έναν χώρο κοινωνικής δικτύωσης με «πνευματικότητα». «Σε μια σύσκεψη με άλλο θέμα... κατατέθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε ένα θρησκευτικό Facebook» λέει στο «Εθνος» o κ. Παναγιώτης Μπούρας, τεχνικός διευθυντής και ένας εκ των δημιουργών του www.churchbook.eu .
Οταν η πίστη συναντά την τεχνολογία
Το διαδικτυακό φόρουμ ιδεών δεν αποκλείει τη συμμετοχή άλλων Εκκλησιών πλην της Ορθόδοξης, άλλων θρησκειών ή δογμάτων, με τον αυστηρό όρο όμως ότι απαγορεύεται στα μέλη να ασκούν προσηλυτισμό.
«Καθετί φιλτράρεται από εθελοντές (moderators) που διαχειρίζονται και ελέγχουν τα όσα δημοσιεύονται, καθώς και τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζουν οι χρήστες» σημειώνει ο κ. Μπούρας, ο οποίος διδάσκει Πληροφορική στο University of Reading στην Αγγλία.
Οπως εξηγεί, οι moderators παρακολουθούν τα γραφόμενα επί 24ώρου βάσεως και «φιλτράρουν» κάθε κακόβουλη ανάρτηση.
Στον έναν περίπου μήνα της λειτουργίας του, το churchbook αριθμεί αρκετά μέλη, σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, και καθημερινά προστίθενται νέα.
Η διαδικασία εγγραφής στο φόρουμ είναι αρκετά αυστηρή και όπως διαπιστώνει ο χρήστης που θέλει να ενταχθεί στη διαδικτυακή κοινότητα του churchbook, αν ορισμένα υποχρεωτικά πεδία δεν συμπληρωθούν, η εγγραφή δεν πραγματοποιείται.
«Θέλουμε τα μέλη μας να νιώθουν ασφαλή στον ιστοχώρο που βρίσκονται» τονίζει ο τεχνικός διευθυντής του εκκλησιαστικού ιστοτόπου.
Μερικά από τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση από τους διαχειριστές του φόρουμ είναι «τι είναι τα επιτίμια και σε τι χρησιμεύουν», εορτές αγίων, αλλά και εκδηλώσεις.
Οι χρήστες μπορούν να γράφουν και στα αγγλικά και στα ελληνικά, καθώς χρησιμοποιούνται και οι δύο γλώσσες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και άτομα εκτός των ελληνικών συνόρων. Πάντως, ο τεχνικός διευθυντής του σάιτ υπογραμμίζει ότι εφόσον αυξηθούν οι εθελοντές, επιθυμία των εμπνευστών της ιδέας είναι να μεταφράζονται οι συζητήσεις σε περισσότερες γλώσσες.
Μεταξύ των εγγεγραμμένων μελών είναι και ορισμένοι κληρικοί της ελλαδικής Εκκλησίας, οι οποίοι μάλιστα δηλώνουν τα πλήρη στοιχεία τους και την ενορία όπου υπηρετούν.
Επίσης, συμμετέχουν και Κέντρα Νεότητας από ενορίες ανά τον κόσμο. Σημειώνεται ότι πριν από έναν περίπου χρόνο το www.churchbook.eu είχε εμφανιστεί στο Διαδίκτυο υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Κορίνθου, ωστόσο πλέον λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα. Στο πρότυπο των σάιτ κοινωνικής δικτύωσης είναι και η υπηρεσία mybook, που δημιουργήθηκε μέσα στο σάιτ http://www.agioritikovima.gr.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Η άφεση αμαρτιών δεν περνάει από το iphone
Αμαρτία εξομολογουμένη ουκ έστιν αμαρτία, αρκεί η εξομολόγηση να μη γίνεται μέσω... iphone!
Η τεχνολογία, στην περίπτωση του προγράμματος «Confession», που έδινε θεωρητικά τη δυνατότητα στους καθολικούς πιστούς να εξομολογηθούν στο iphone, δεν έλαβε τις... ευλογίες του Βατικανού.
Η σχετική εφαρμογή περιλαμβάνει ερωτήσεις σε λίστες με... αμαρτήματα για να γνωρίζει ο χρήστης αν... λαμβάνει άφεση ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει.
Πριν καλά καλά προλάβει να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρόγραμμα από την εταιρεία Little iApps προς 1,99 δολάρια, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, διευθυντής του γραφείου Τύπου του Βατικανού, δήλωσε ότι το μυστήριο της εξομολόγησης προϋποθέτει προσωπική επαφή.
«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το μυστήριο της μεταμέλειας απαιτεί απαραιτήτως μία σχέση προσωπικού διαλόγου μεταξύ αυτού που μετανοεί και του εξομολογητή του. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία εφαρμογή της πληροφορικής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΜΟΣΧΑ
Η Αγία Γραφή στο... κινητό σας
Συνήθως στο κινητό οι συνδρομητές λαμβάνουν μηνύματα ενημερωτικά ή διαφημιστικά από καταστήματα, υπηρεσίες ή οργανώσεις. Ωστόσο, οι πιστοί στη Μόσχα το τελευταίο διάστημα έχουν μια ακόμη δυνατότητα: μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία «Καλός Λόγος» και να λαμβάνουν στο κινητό τους γραπτά μηνύματα με αποσπάσματα από την Αγία Γραφή, σύντομα κείμενα θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και αποσπάσματα των Πατέρων της Ορθοδοξίας.
Η πρωτότυπη ιδέα ανήκει στην Ενωση Ορθόδοξης Νεολαίας «Βασκρισένιγε» (Ανάσταση). Το σκεπτικό του επικεφαλής της Ενωσης ηγούμενου Ιωάσαφ Σαρόκιν ήταν να γίνει χρήση της τεχνολογίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η επικοινωνία με τους πιστούς νεότερης ηλικίας. Φιλοδοξία της Ενωσης Ορθόδοξης Νεολαίας είναι να αγαπήσουν οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας την ανάγνωση και τη μελέτη της Βίβλου και των άλλων ιερών κειμένων της Ορθοδοξίας, καθώς θα αρχίζουν τη μέρα τους με λίγες γραμμές από τα χριστιανικά κείμενα.
Η πρωτοβουλία γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες και οι εμπνευστές της αποστολής του θείου λόγου μέσω sms δηλώνουν βέβαιοι για την επιτυχία του εγχειρήματος.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΟΝΑΤΣΟΥ
vonatsou@pegasus.gr
http://egkefalospress.blogspot.com/2011/03/blog-post_2287.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More