16 Μαρτίου 2011

Χώρα ανατέλλοντος παγκόσμιου πυρηνικού εφιάλτη


«Τα γεγονότα είναι απολύτως δραματικά, μεγάλης έκτασης, και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται», τόνισε χθες ο Νικολά Σαρκοζί, μετά και την τρίτη έκρηξη σε αντιδραστήρα του Φουκουσίμα. 

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα το πυρηνικό θρίλερ που εκτυλίσσεται στην Ιαπωνία και ξυπνά μνήμες Τσέρνομπιλ, καθώς ο κίνδυνος από τη ραδιενέργεια για την υγεία των κατοίκων είναι πλέον υπαρκτός μετά και την τρίτη έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, ενώ σε άλλον αντιδραστήρα εκδηλώθηκε φωτιά.

Ο εφιάλτης των εκρήξεων στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα αποκτά τώρα παγκόσμιες διαστάσεις ένα παιδί ελέγχεται για ραδιενέργεια στην πόλη Κοριγιάμα.
«Τα γεγονότα στην Ιαπωνία είναι απολύτως δραματικά, μεγάλης έκτασης, και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται» τόνισε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Ενας από τους επιζώντες του τσουνάμι στην πόλη Οτσούτσι
Ενας από τους επιζώντες του τσουνάμι στην πόλη Οτσούτσι
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία, Σεργκέι Κιριγιένκο, προειδοποιεί ότι και οι έξι αντιδραστήρες στο «ελαττωματικό» εργοστάσιο της Φουκουσίμα θα μπορούσαν να λιώσουν εάν δεν ψυχθούν έγκαιρα. Στο Τόκιο επικρατεί πανικός, καθώς τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα είναι 23 φορές άνω του φυσιολογικού.
Η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ότι η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα και οφειλόταν στην παρουσία εύφλεκτου υδρογόνου στο κτίριο επηρέασε την καρδιά του αντιδραστήρα 2 στη Φουκουσίμα εντείνει την παγκόσμια ανησυχία για την πυρηνική κρίση στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Με ρίψεις νερού αλλά και με ξένη βοήθεια οι Ιάπωνες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ώστε να αποφευχθεί μεγαλύτερη διαρροή ραδιενέργειας που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους.
Η έκρηξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ενδέχεται να έχει προκαλέσει περιορισμένη βλάβη στον πυρήνα του «λαβωμένου» αντιδραστήρα μέσα στον οποίο υπάρχει πυρηνικό καύσιμο και το νερό που υπό κανονικές συνθήκες εξατμίζεται και κινεί τις γεννήτριες.
Το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία μετά το Τσέρνομπιλ, ανακοίνωσε χθες η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, κατατάσσοντάς το στο επίπεδο 6 της 7βαθμης κλίμακας, αν και οι ιαπωνικές αρχές δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει ακόμα υψηλός κίνδυνος εκπομπής ραδιενέργειας, καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Φουκουσίμα ?όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα «Yomiuri», είναι 400 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο!? να παραμείνουν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους.
Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο πρωθυπουργός ξέσπασε με οργισμένες εκφράσεις κατά των υπευθύνων του πυρηνικού εργοστασίου. Την ίδια ώρα, Ισραηλινός πυρηνικός εμπειρογνώμονας κατηγόρησε την Ιαπωνία ότι υποβαθμίζει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ολέθρου. Ο καθηγητής Λαμ Τσι Γιανγκ από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ επισημαίνει πως ακόμα και με την καλύτερη διαχείριση της κρίσης ο ιαπωνικός πληθυσμός διατρέχει αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας.
Οι άνεμοι μεταφέρουν το ραδιενεργό υλικό που έχει απελευθερωθεί από τις εκρήξεις μακριά από την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
ΑΡΟΝ - ΑΡΟΝ
Φεύγουν οι ξένοι υπήκοοι
Η Κίνα θα απομακρύνει τους υπηκόους της από τις περιοχές που έχουν πληγεί, ανακοίνωσε χθες το ΥΠΕΞ της χώρας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των Κινέζων πολιτών που διαμένουν στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».
Σε ετοιμότητα είναι Ρώσοι στρατιώτες για την επιχείριση απομάκρυνσης των κατοίκων από τα νησιά Κουρίλες και Σαχαλίνη σε περίπτωση αύξησης της διαρροής ραδιενέργειας στην περιοχή, ενώ το Ιράν θα διαθέσει αεροσκάφη για την απομάκρυνση των υπηκόων του από την Ιαπωνία.
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι μεταφέρει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ιαπωνία από το Τόκιο στην Οσάκα.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa θα εκτρέπει μέχρι και την Κυριακή τις πτήσεις της με προορισμό το Τόκιο προς τις πόλεις Ναγκόγια και Οσάκα, δυτικά της ιαπωνικής πρωτεύουσας. Αλλά και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, περιλαμβανομένων αλλαγών των δρομολογίων των πτήσεων προς την Ιαπωνία αν επιδεινωθεί η πυρηνική κρίση.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
mina@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=58506950

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More