11 Μαΐου 2011

Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης: Ενας μηχανισμός ιδεολογικής καταστολής


της Αγγέλας Νταρζάνου 

Σε μηχανισμό ιδεολογικής καταστολής έχει εξελιχθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αποφάσεις  που επιβάλλουν εξοντωτικά πρόστιμα σε τηλεοπτικούς σταθμούς για απόψεις που αποκκλίνουν από την κυρίαρχη μιντιακή συναίνεση στην υφεσιακή διαχείρηση της κρίσης, όπως ασκείται από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. 
 
Το ΕΣΡ εξυπηρετώντας την πολιτική του δικομματικού συστήματος όπως εκπροσωπείται στη Βουλή -από την οποία ειρήσθω εν παρόδω και διορίζεται- τον τελευταίο χρόνο λαμβάνει αποφάσεις λογοκριτικού χαρακτήρα εναντίον αντι- μνημονιακών απόψεων που εκφράζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, με πρόσχημα άλλοτε την “χαμηλή ποιότητα”, άλλοτε “προσβολή προσωπικότητας” και τελευταίως… “προσβολή θεσμού”.

Τελευταίο κρούσμα, που προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις, η επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ στον ΑΝΤ-1, για εκπομπή των “Ράδιο Αρβύλα”, η οποία κρίθηκε ότι… “προσβάλλει τους θεσμούς”, εν προκειμένω τον θεσμό της Βουλής. Κι αυτό γιατί τον περασμένο Ιανουάριο, την περίοδο των πορισμάτων από τις εξεταστικές Επιτροπές για τα σκάνδαλα, οι οποίες δεν κατάφεραν να βρουν κανέναν υπαίτιο, οι “Αρβύλα” σχολιάζοντας είπαν ότι οι βουλευτές “λειτουργούν σαν κλίκα”, ότι “καλύπτουν ο ένας τον άλλο” και “είναι η σπείρα των 300″. Οι αναφορές αυτές είναι παράνομες, σύμφωνα με το ΕΣΡ, διότι… προσβάλλουν το κύρος του θεσμού. Μάλιστα η Εύη Δεμίρη, μέλος του ΕΣΡ, πρότεινε ακόμα υψηλότερο πρόστιμο, 70.000 ευρώ.
 
Προστασία του πολιτικού συστήματος
 
Η σταδιακή μετατόπιση του ΕΣΡ σε σκληρότερη γραμμή, από ένα όργανο στο παρελθόν συντηρητικό, προσηλωμένο σε ηθικολογικές αρχές και καθωσπρεπισμό, στη βάση του τρίπτυχου πατρίς- θρησκεία- οικογένεια, σε έναν αυταρχικό κρατικό μηχανισμό δεν είναι ανεξάρτητη από την υφεσιακή οικονομική διαχείρηση που έχει επιβληθεί στη χώρα εδώ και ενάμισι χρόνο. Τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που διαλύουν όχι μόνο την οικονομική δομή της χώρας, αλλά και την κοινωνική δομή, διαλύουν σπίτια, η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και των κοινωνικών παροχών, η ανεργία και η υποαπασχόληση, η μείωση των μισθών, η συστηματική και σε βάθος διάλυση όλων των δομών του κοινωνικού κράτους του 20ου αιώνα, όλο αυτό το “πακέτο”, δεν περνάει χωρίς να πληγωθούν δημοκρατικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες. Ήδη, σε μεγάλους Ομίλους ΜΜΕ έχει ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πογκρόμ απολύσεων συνδικαλιστών και όσων υποστηρίζουν το δικαίωμα στον συνδικαλισμό, αλλά και “αντι-μνημονιακών” φωνών δημοσιογράφων. Οι πολιτικές του ΔΝΤ δεν εφαρμόζονται με δημοκρατία και ελευθερία, αλλά με αυξανόμενο αυταρχισμό και ιδεολογική καταστολή, ακόμα και στη γηραιά Ευρώπη με τη μακρά δημοκρατική παράδοση.
 
Το ΕΣΡ έρχεται τώρα να επιβεβαιώσει το ρόλο του ως “ιδεολογική αστυνομία” προκειμένου να συνδράμει στην επιβολή αυτής της πολιτικής. Με τα νομικά μέσα που διαθέτει, επικαλείται έτσι “προστασία προσωπικότητας” πολιτικού προσωπικού, “προστασία θεσμών” από διάφορους που “προσβάλλουντους θεσμούς”, “εμπρηστικά συνθήματα”, μέχρι και.. “υποβάθμιση ποιότητας εκπομπής” ιδίως για βωμολοχίες σε σατιρικές εκπομπές. Οι αποφάσεις του ΕΣΡ εδώ και ένα χρόνο θυμίζουν χούντα:
 
* Το πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ στον τηλεοπτικό Kontra TV προ μηνών για “προσβολή προσωπικότητας” του Γ. Πεταλωτή, μετά από έγκλησή του, δείχνει να έχει στόχο μάλλον να εξοντώσει το κανάλι, παρά να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όπως φαίνεται και από άλλα πρόστιμα για προσβολή προσωπικότητας απλών πολιτών, ύψους 10.000 ή 15.000 ευρώ, η προσωπικότητα του κ. Πεταλωτή κοστίζει πολύ περισσσότερο.
 
* Ενωρίτερα, με πρόστιμο 80.000 ευρώ είχε τιμωρηθεί το Extra 3 με το αιτιολογικό ότι προέτρεπε τους τηλεθεατές να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στο σπίτι του Κ. Σημίτη και αυτό αποτελεί “προτροπή” και «εμπρηστικό σύνθημα».Στόχος του προστίμου, να προστατεύσει τον πολιτικό κόσμο από τις εκδηλώσεις δυσαρέσκειας των πολιτών.
 
* Τον Ιανουάριο του 2010 είχε επιβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ στον Alpha για εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου -όταν ασκούσε ήδη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τα επικείμενα τότε μέτρα- με το αιτιολογικό της “χαμηλής ποιότητας”. Διότι ο Λαζόπουλος είχε πει τις λέξεις “πουτάνα αγελάδα”, “χέζονται” κ.’α. και σύμφωνα με τον πρόεδρο “άλλο σάτιρα, άλλο αισχρολογία”.
 
“Πνεύμα και ηθική”
 
Πριν να αναλάβει την ιδεολογική αστυνόμευση και την προστασία του πολιτικού συστήματος, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, υπό την προεδρία του δικαστικού Ι.Λασκαρίδη που τοποθετήθηκε το 2002, είχε επιδοθεί στην αστυνόμευση ψυχαγωγικών εκπομπών, εκπομπών μυθοπλασίας και σατιρικών εκπομπών, κυρίως από …κακές λέξεις όπως “μαλάκας”. Επίσης στην αστυνόμευση κακών προτύπων, όπως η ομοφυλοφιλία, την οποία κυνήγησε με πάθος. Η ανεξάρτητη αρχή υπηρέτησε με προσήλωση φοβικές έως και σκοταδιστικές απόψεις, ακροβατώντας ανάμεσα στον ηθικολογικό πανικό και τον καθωσπρεπισμό.
 
* Ήδη από τον Οκτώβριο του 2003 επέβαλλε στο MEGA πρόστιμο 100.000 ευρώ για ομοφυλοφιλικό φιλί σε σειρά του Χρ. Παπακαλιάτη. Ήταν η απόφαση που δέχθηκε τις περισσσότερες αντιδράσεις. Το ΕΣΡ διαπίστωνε τότε, «χυδαιολογίες στο περιεχόμενο της εκπομπής που υποβαθμίζουν την ποιότητα του προγράμματος και οι οποίες προτρέπουν την παιδική ηλικία και τη νεότητα στη χυδαιότητα». Η απόφαση απορρίφθηκε από το Συμβουλιο της Επικρατείας τον Νοέμβριο του 2006 ως αντισυνταγματική. Το Ανώτατο Δικαστήριο αναφερόμενο στις Συνταγματικές επιταγές για το σεβασμό και την προστασία της αξίας του ανθρώπου και της προστασίας της προσωπικής επιλογής, έκρινε ότι οι ερωτικές επιλογές να γίνονται «απολύτως σεβαστές», ως εκδήλωση ελεύθερης επιλογής.
 
* Το ΕΣΡ όμως δεν διδάχθηκε από την ακύρωση της απόφασής του και συνέχισε το κηνύγι μαγισσών. Πέρυσι τον Απρίλιο επέβαλλε άλλο πρόστιμο στο MEGA, ύψους 30.000 ευρώ, επειδή πρόβαλε την ταινία “Straight Story” (που παρουσιάζει μια αντιστροφή κοινωνικών προτύπων- πώς δεν γίνονται αποδεκτοί οι straight σε μια gay κοινωνία) ώρα 22.30, αντί 23.30 προκειμένου να …προστατευθούν οι ανήλικοι. Το πρόστιμο είχε προκαλέσει τότε πολλές αντιδράσεις από κινηματογραφιστές και ομοφυλοφιλικές οργανώσεις.
 
* Στο ίδιο κλίμα, όμοιο με ενός επαρχιακού συλλόγου του 1950 με τίτλο “Πνεύμα και Ηθική” κινούνται πολλές αποφάσεις της Ανεξάρτητης αρχής τα τελευταία 12 χρόνια. Τα πρόστιμα στο STAR που φιλοξένησε συνέντευξη της Μπέτυς Βαλκαλίδου, πρωταγωνίστριας της πολυβραβευμένης ταινίας Στρέλλα, στην “Ελληνοφρένεια” του Σκάϊ για σάτιρα της οικογένειας Κυριακού, στον Σκάϊ επίσης για προβολή σειράς soft porn  σε μεταμεσονύκτιες ώρες, η απόφαση να βάλει λουκέτο στον ραδιοφωνικό Best τον Οκτώβριο του 2005, επειδή ο Γρ. Ψαριανός είπε τις λέξεις “τραγόπαπας”, “παπαριές” και “μαλάκας”, η άδεια να μεταδίδονται ως “κοινωνικά μηνύματα” τα σποτ της Οργάνωσης για τα δικαιώματα του Αγέννητου παιδιού- μιας θρησκευτικής οργάνωσης κατά των αμβλώσεων- αν και προηγούμενα Συμβούλια τα είχαν απορρίψει.
 
“ΑΥΓΗ”
http://eleftheriskepsii.blogspot.com/2011/05/e_10.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More