30 Μαΐου 2011

Ερχεται ανακουφη για χιλιαδες ανθρωπους,θεραπεια του HIV με ΕΡΠΗΤΟΙΟ.

Στο Oregon Health & Science University πήραν 24 μαϊμούδες και τις μόλυναν με τον αντίστοιχο γι αυτές ιό του HIV, τον SIV, αφού πρώτα τους είχαν κάνει ένα πειραματικό εμβόλιο. Το στέλεχος του SIV ήταν από τα πιο επιθετικά. Όλες οι μαϊμούδες μολύνθηκαν με τον ιό αλλά 12 από αυτές κατάφεραν να τον εκδιώξουν μέσω του ανοσοποιητικού τους συστήματος (που είχε ενεργοποιηθεί καταλλήλως λόγω του εμβολίου). Μετά από έναν χρόνο ο ιός δεν μπορεί να εντοπιστεί, οπότε θεωρούνται θεραπευμένες.

Το αποτέλεσμα είναι τόσο σημαντικό που ο David Watkins, που δεν είχε σχέση με το συγκεκριμένο πείραμα και επίσης ασχολείται με την δημιουργία εμβολίου έναντι του HIV, είπε "Είναι τα καλύτερα αποτελέσματα έναντι του χειρότερου SIV που γνωρίζουμε"


Τα πειραματικά εμβόλια έναντι του HIV αποτελούνται από πρωτεΐνες του ιού (που θα προκαλέσουν την ανοσοποιητική απάντηση του οργανισμού και που μόνες τους δεν μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση) και έναν φορέα που συνήθως είναι ένας άλλος αβλαβής ή απενεργοποιημένος ιός. Αυτός ο φορέας συνήθως δεν μένει στον οργανισμό για πολύ καιρό. Τώρα όμως σαν φορέας χρησιμοποιήθηκε ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) που είναι ένας ερπητοϊός και μένει στο σώμα απ' αόριστον. Έτσι το ανοσοποιητικό έρχεται συνεχώς σε επαφή με τον ιό και τις πρωτεΐνες του HIV που έχει πάνω του.

Επειδή μόνο οι μισές μαϊμούδες απέκτησαν ανοσία οι ερευνητές προσανατολίζονται στο να συνδυάσουν αυτό το εμβόλιο με άλλες τακτικές έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Εκτός όμως από το θέμα της αποτελεσματικότητας υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας, αφού ο CMV σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Έτσι σε αυτό το κομμάτι οι ερευνητές προσανατολίζονται στο να τον κάνουν αδύναμο, ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Παρά τα προβλήματα η νέα αυτή προσέγγιση μας προσφέρει νέες, απαραίτητες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να φτιάξουμε ένα εμβόλιο έναντι του HIV.
http://blog-epistimis.blogspot.com/2011/05/aids.html
http://news.sciencemag.org/sciencenow/2011/05/vaccine-thwarts-siv-in-monkeys.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More