21 Ιουλίου 2011

Ολοκλήρωση της Συνόδου της ΕΕ, οι τελικές αποφάσεις…

Πριν από λίγα λεπτά ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, οι Χέρμαν βαν Ρομπέι, Μανουέλ Μπαρόζο και Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Συνόδου. Οι αποφάσεις σε γενικές γραμμές έγιναν γνωστές μετά τη συνάντηση της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί.


Τώρα, όμως, καθορίστηκαν τα ακριβή μέτρα, τα οποία είναι:
- Θα δοθούν επιπλέον 109 δισεκατομμύρια ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα.
- Τα κονδύλια θα δοθούν από την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ. και την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών. Το ποσό της συμμετοχής της Ε.Ε. προκύπτει από την αφαίρεση των 37 δις του ιδιωτικού τομέα και των 50 που θα προέλθουν από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση.
- Ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται από τα 7,5 έτη στα 15 έτη κατ’ ελάχιστο έως 30 το μέγιστο.

- Το επιτόκιο δανεισμού μειώνεται στο 3,5%. Το επιτόκιο αυτό ισχύει για τα λεφτά που έχουμε ήδη δανειστεί και αυτά που θα δανειστούμε στο μέλλον.
- Θα υπάρξει επαναγορά του χρέους και μέσω του μηχανισμού στήριξης, του EFSF.
- Ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει με 37 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου μέσω των ομολόγων που λήγουν στα επόμενα χρόνια. Η συμμετοχή του θα είναι μόνο για την Ελλάδα.
- Θα υπάρξει επιλεκτική χρεοκοπία για μικρό χρονικό διάστημα.
Ο Χ. Βαν Ρομπέι και ο Μ. Μπαρόζο τόνισαν ότι θα υπάρξουν μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, αντίστοιχο με το Σχέδιο Μάρσαλ. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα επιτηρεί τις σχετικές αλλαγές. Ακόμα δεν κατέστη γνωστό το ύψους του σχεδίου και τι επενδύσεις θα γίνουν.
Επιπλέον, θα υπάρξουν προτάσεις για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τους οίκους αξιολόγησης. Η παρουσίασή τους θα γίνει το Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Προς το παρόν δε θα δίνεται μεγάλη βάση στις αξιολογήσεις των οίκων. Αυτό σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα θα είναι προστατευμένο από την Ε.Ε. και την Ε.Κ.Τ.
Από τα μέτρα επωφελούνται η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, καθώς μειώνεται και γι’ αυτές το επιτόκιο, στα ίδια επίπεδα με το ελληνικό.
Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα προχωρήσει στις απαιτούμενες αλλαγές. Το θέμα είναι τι πρόκειται να κάνει, από όλα όσα δεν έκανε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, πέρα από το να βυθίζει την Ελλάδα όλο και περισσότερα στα χρέη… Με άλλα λόγια η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε τη βούλησή της, αλλά ο Γ. Παπανδρέου και η κυβερνητική του ομάδα βρίσκονται σε άλλη διάσταση.
Αύριο θα παρουσιαστούν τα τεχνικά στοιχεία της απόφασης, όπου θα φανεί και το κατά πόσο μπορούμε να πανηγυρίζουμε, καθώς Φινλανδοί και Ολλανδοί ζητούσαν σήμερα εμπράγματες εγγυήσεις, προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή του.
http://www.defence-point.gr/news/?p=15732

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More