18 Ιανουαρίου 2012

ΔΥΟ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

«Μαυρίζει» σήμερα το διαδίκτυο!!!

Δύο νόμοι που έχουν αναστατώσει όλο το διαδίκτυο
συζητούνται σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο και το διαδίκτυο πρακτικά απεργεί καθώς εάν οι νόμοι αυτοί περάσουν τότε ολόκληρες ιστοσελίδες θα είναι δυνατόν να περάσουν στην...

αφάνεια μέσω μιας απλής καταγγελίας για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται για τους νόμους SOPA (Stop Online Piracy Act) ή αλλιώς νόμος H.R. 3261 που αφορά την πειρατεία στο διαδίκτυο και τον νόμο PIPA (PROTECET IP Act) S 968 περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Έτσι μεγάλες ιστοσελίδες στις ΗΠΑ πρόκειται να «κατεβάσουν» την κανονική τους εικόνα και ροή και στη θέση της θα βάλουν ένα μαύρο πλαίσιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδιωκόμενη ψήφιση των δύο νόμων. Με μαύρη οθόνη θα μείνει για όλη την Τετάρτη η αγγλική έκδοση της Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές και να διακόπτουν κάθε συνεργασία.

Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή.

Πρόκειται για ένα νόμο που αν περάσει, σταδιακά θα επηρεάσει το παγκόσμιο διαδικτυακό σύστημα και φυσικά την Ελλάδα. 

ΣΣ: Η ελευθερία διακίνησης της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι ζωτικό συστατικό για την ύπαρξή του, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι και η εκμετάλλευση αυτής της ελευθερίας, από ορισμένους, δημιουργεί επίσης πολλά προβλήματα.

The pla-NET


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More