7 Φεβρουαρίου 2010

Εγκαίνια εργοστασίων κατασκευής πυραύλων στο Ιράν




Ο Ιρανός υπουργός Άμυνας Αχμαντ Βαχιντί εγκαινίασε σήμερα δύο εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, η παραγωγή των οποίων θα αρχίσει αμέσως, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Το πρώτο εργοστάσιο κατασκευάζει πυραύλους εδάφους-αέρος Qaem που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν εχθρικά ελικόπτερα και το δεύτερο αντιαρματικούς πυραύλους Toufan. Σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο, οι πύραυλοι Toufan είναι εξοπλισμένοι με δύο κεφαλές και μπορούν να καταστρέψουν
 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης.
Το Ιράν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι κατασκευάζει ένα νέο τύπο πυραύλου εδάφους-αέρος που μπορεί να πλήξει τα αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι. Την ίδια ημέρα η Τεχεράνη προχώρησε στην εκτόξευση ενός διαστημικού πυραύλου Kavoshgar-3 και τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε δοκιμή του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς Sejil- 2.
Η ανακοίνωση συνέπεσε με την δεκαήμερη περίοδο της 31ης επετείου της ισλαμικής επανάστασης του 1979 που ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ σάχη.
Δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ
Στην Άγκυρα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει πιθανότητα για μία συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
«Δεν έχω τη αίσθηση ότι βρισκόμαστε κοντά σε μία συμφωνία», είπε ο Γκέιτς προς τους δημοσιογράφους στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί δήλωσε χθες ότι βλέπει να υπάρχουν καλές προοπτικές για επίτευξη συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις για το θέμα των πυρηνικών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ



Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More