30 Μαρτίου 2010

Οι ακτές της ν. Ιταλίας απειλούνται από τσουνάμι;


Αυτό υποστηρίζει ιταλός ηφαιστειολόγος

 
Οι ακτές της νότιας Ιταλίας περιλαμβάνονται στις ζώνες που κινδυνεύουν να πληγούν από τσουνάμι εξαιτίας μεγάλου υποθαλάσσιου ηφαιστείου, τα τοιχώματα του οποίου είναι εύθραυστα, δήλωσε ιταλός ηφαιστειολόγος, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η έκρηξη των τοιχωμάτων του ηφαιστείου θα προκαλούσε "την γρήγορη κατάρρευση μίας σημαντικής ποσότητας υλικών που θα προκαλούσε ένα δυνατό τσουνάμι ικανό να πλήξει τις ακτές της Καμπανίας, της Καλαβρίας και της Σικελίας", προειδοποιεί ο Έντζο Μπόσι, πρόεδρος του εθνικού ινστιτούτου γεωφυσικής και ηφαιστειολογίας (INGV) σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.


"Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμα και αύριο. Οι τελευταίες έρευνές μας δείχνουν ότι το ηφαίστειο δεν είναι σταθερό, τα τοιχώματά του είναι εύθραυστα. Η περιοχή που βρίσκεται το μάγμα είναι μεγάλη. Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό και ότι μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή", πρόσθεσε ο Μπόσι.


Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Marsili, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης, 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καμπανίας. Το ηφαίστειο έχει μήκος 70 χιλιόμετρα, πλάτος 30, ενώ το ύψος του φτάνει τα 3 χιλιόμετρα και ο κρατήρας του βρίσκεται περίπου 450 κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αναφέρει η εφημερίδα.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More