23 Μαρτίου 2010

IFPI: «Θα είμαστε αμείλικτοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας»


Καταγγελία της IFPI με αφορμή τη σύλληψη υπόπτων ως διαχειριστών της ιστοσελίδας gamato.info.
Συγκεκριμένη η Ένωση των δισκογραφικών εταιρειών ανακοίνωσε: «Με αφορμή τις πρόσφατες συλλήψεις ατόμων που φέρονται να δρούσαν ως διαχειριστές της ιστοσελίδας gamato.info παρακολουθήσαμε μερίδα του τύπου, διάφορα πρόσωπα με πρόσβαση στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, ακόμα και πολιτικά κόμματα, να τοποθετούνται επί του θέματος, υιοθετώντας θέσεις που αν μη τι άλλο μας ξενίζουν.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αγαπητοί συμπολίτες μας συντάχθηκαν με τους παρανομούντες λόγω ελλιπούς ενημέρωσης και άγνοιας των διαστάσεων του προβλήματος, παρασυρόμενοι από τις άναρθρες κραυγές των γνωστών σειρήνων, που συνδέουν τη νομιμότητα με την δήθεν κατάλυση δημοκρατικών δικαιωμάτων και προσωπικών ελευθεριών. Διαφορετικά, το όλο σκηνικό θυμίζει άκομψη άγρα ακροατών, αναγνωστών και ψηφοφόρων.
Το gamato.info δεν αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία. Ήταν όμως η ναυαρχίδα των «ελληνικών συμφερόντων» παράνομων ιστοσελίδων, υπεύθυνο για σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής διαδικτυακής κίνησης στην Ελλάδα. Ήταν το μεγαλύτερο από μία σειρά παράνομων ιστοσελίδων που κανιβαλίζουν κάθε μορφής πολιτιστική και καλλιτεχνική έκφραση, στο όνομα της «ελεύθερης διακίνησης ιδεών», της «ελευθερίας στην ενημέρωση», το «δικαίωμα πρόσβασης στη γνώση» και άλλων ιδανικών. Το γεγονός ότι οι διαχειριστές του δεν αποκόμιζαν άμεσα οικονομικά οφέλη (χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα για τέτοιου είδους δίκτυα) από τη λειτουργία του ιστότοπου, αλλά αποκτούσαν έσοδα από τις αναρτημένες διαφημίσεις, δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την έκταση της ζημιάς που υπέστησαν οι κάθε λογής δικαιούχοι των έργων που διακινούνταν από τους χρήστες του. Παράλληλα, η ευθύνη των διαχειριστών του, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι και οι ίδιοι διακινούσαν έργα ως απλοί χρήστες, είναι απλή και κατανοητή σε οποιονδήποτε αντικειμενικό παρατηρητή που θα αναλογιστεί ότι τα άτομα αυτά δημιούργησαν μία υποδομή την οποία οργάνωσαν, συντηρούσαν και επέβλεπαν και η οποία είχε ως αποκλειστικό σκοπό τον παράνομο διαμοιρασμό αρχείων.
Αποτελεί στρουθοκαμηλισμό να διατείνονται κάποιοι ότι σέβονται τα δικαιώματα των δημιουργών, ενώ ταυτόχρονα συντάσσονται με τους «πολλούς» χρήστες, θεωρώντας ότι αφού είναι πολλοί προφανώς έχουν και δίκιο.
Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι μία πραγματική Δημοκρατία δεν χαρακτηρίζεται από την ικανότητά της να προασπίζει τα συμφέροντα των πολλών, αλλά από τη δύναμή της να διαφυλάσσει τα δικαιώματα του ενός. Του κάθε ενός ξεχωριστά.
Στις 30/11/2009, 14 Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης ή/και Προστασίας Δικαιωμάτων δημιουργών και παραγωγών που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης του τόπου μας, έδωσαν συνέντευξη τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, θέλοντας να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να προειδοποιήσουν για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ελληνική δημιουργία, λόγω της έκτασης της διαδικτυακής κλοπής. Οι 14 Οργανισμοί δεν εκπροσωπούν τίποτε άλλο, παρά τις δεκάδες χιλιάδες δημιουργούς και εργαζόμενους που προσφέρουν άμεσα ή έμμεσα τις υπηρεσίες τους στον Πολιτισμό και τις Τέχνες. Το ότι οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι δεν συγκεντρώνονται σε διαδηλώσεις, δεν τους καθιστά πολύ λίγους για να τους λάβουμε υπ’ όψη. Το ότι οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι ακόμα εργάζονται και φορολογούνται δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά και να προστεθούν στις ορδές των Ελλήνων ανέργων. Το ότι οι χιλιάδες αυτοί άνθρωποι παράγουν άυλο έργο, δε σημαίνει ότι η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί ένα έγκλημα χωρίς θύματα.
Όταν η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε για πρώτη φορά σε τέτοιας κλίμακας επιχείρηση με τέτοιο αντίκτυπο στην παράνομη διακίνηση πνευματικών έργων περιμέναμε από τους «υπέρμαχους» των δικαιωμάτων των δημιουργών να αναφωνίσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. Αντ’ αυτού, είδαμε να κατηγορείται η Αστυνομία ότι υιοθετεί δήθεν τις θέσεις της βιομηχανίας και αναφέρει «υποτιθέμενες» ζημιές εκατομμυρίων. Τα περισσότερα από 40.000 μουσικά άλμπουμ, οι σχεδόν 50.000 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, τα άνω των 15.000 προϊόντα λογισμικού, τα 7.000 βιβλία και οι 3.000 φωτογραφίες προφανώς ήταν μηδενικής αξίας και αφορούσαν όχι στο έργο και το βιοπορισμό χιλιάδων συντελεστών αλλά στα έσοδα ελάχιστων «πάμπλουτων» εταιριών.
Η κλοπή έργων πνευματικής ιδιοκτησίας, με άμεσο, έμμεσο ή ακόμα και μηδενικό οικονομικό όφελος για τους παράνομους διακινητές της, αποτελεί βάρβαρη πράξη που απογυμνώνει τους δικαιούχους από τα δικαιώματά τους. Η ύπαρξη τεχνολογιών που επιτρέπει να γίνεται η κλοπή σε μαζική κλίμακα δεν αποτελεί δικαιολογία, ούτε εξωραΐζει την παρανομία.
Οι συντελεστές και δικαιούχοι των έργων αντιλαμβάνονται τις νέες τεχνολογίες και θα τις ακολουθήσουν μεθοδικά και συστηματικά, επιλέγοντας το χρόνο και τον τρόπο που τα έργα τους θα είναι με ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό τρόπο προσιτά στο κοινό. Μάλιστα, όσοι εξ αυτών το επιθυμούσαν, έχουν ήδη επιλέξει να διανέμουν δωρεάν έργα τους στο διαδίκτυο. Αποτελούσε όμως αποκλειστικά προσωπική τους απόφαση να χαρίσουν αυτό που τους ανήκε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να συρθούν σε μία κατάσταση, εξαιτίας των αδηφάγων ορέξεων κάποιων επιτήδειων διαχειριστών ιστοσελίδων που κερδοσκοπούν σε ξένες πλάτες. Στην περίπτωση αυτή δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες και εξαιρετικά δραστήριοι και αμείλικτοι στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας και ελπίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων»

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More