22 Απριλίου 2010

Πιθανές ακόμα και νέες εθνικές εκλογές

Εξελίξεις και ανατροπές στο πολιτικό τοπίο είναι σφόδρα πιθανές το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χωρίς - στην κυριολεξία - να αποκλείεται τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εθνικών εκλογών! Τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σε κατ’ιδίαν συζητήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων που θα υπαγορευθούν προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης.
Η λύση της κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» μπορεί να φαίνεται ελκυστική, αλλά μόνο εύκολο εγχείρημα δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος.




"Η νομιμοποίηση των μέτρων", λένε πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, "μπορεί να περάσει μόνο μέσω νέων εθνικών εκλογών". Βέβαια όσοι ξέρουν τον χαρακτήρα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, διαβεβαιώνουν ότι "Αποκλείεται να πάει σε εκλογές. Θα μείνει έστω και αν χρειαστεί να κάνει ... εισαγωγή υπουργών από το εξωτερικό"!

Σε ότι αφορά τις εκλογές το ερώτημα είναι ποιος θα δεχθεί να μπει σε μία τέτοια κυβέρνηση, ειδικά από τους «επαγγελματίες» πολιτικούς χωρίς να κινδυνεύσει να «καεί»; Ήδη δύο κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές του defencenet.gr, έχουν αρνηθεί συμμετοχή σε μία τέτοια κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση τεχνοκρατών τουλάχιστον στα σημαντικά υπουργεία χωρίς «πολιτική νομιμοποίηση»; Η Ελλάδα είναι «ειδική» περίπτωση. Δεν είναι ούτε Ουγγαρία, ούτε Ρουμανία, ούτε Εσθονία. Ούτε βέβαια και Τουρκία, όπου το ΔΝΤ έχει μόνιμη παρουσία

Στις δημοσκοπήσεις των ημερών για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο η κυβέρνηση δείχνει να χάνει έδαφος με το ποσοστό της να πέφτει κάτω από το 28% και της Ν.Δ. να ανεβαίνει ελαφρά στο 22%, αποτέλεσμα κυρίως της στάσης της σε ότι αφορά την πολιτική απόρριψη του ΔΝΤ.

Eκτός ελέγχου η κατάσταση και σε ότι αφορά τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας με το spread να φτάνει τις 600 μονάδες βάσης για το 10ετές ομόλογο και απλά περιμένουμε την αίτηση για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, σε μία πορεία εκ των προτέρων προδιαγεγραμμένη. Να σημειώσουμε ότι η Ουγγαρία λίγο πριν στείλει την αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό του ΔΝΤ είχαν ξεπεράσει τα ομόλογά της τις 900 μονάδες βάσης.

Κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3 με αρνητική προοπτική, υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody's, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει το χρέος της πολύ πιο ακριβά απ’ό,τι υπολογιζόταν.

Δεν απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν το ενδεχόμενο η ΕΕ να δώσει παράταση ενός έτους στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική της προσαρμογή.


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More