Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Με διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα υποδέχτηκαν οι σουνίτες του Λιβάνου την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον ομόθρησκό τους επιχειρηματία Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος επιχειρεί να δώσει μια εικόνα υπερεθνικού ηγέτη, ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις της με τη Βηρυτό, αν η Χεζμπολάχ κυριαρχήσει στη νέα κυβέρνηση.
Ενώ όλοι περίμεναν να πάρει εντολή ο Σαάντ Χαρίρι, ο πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν την ανέθεσε στον Μικάτι, ο οποίος εξασφάλισε την υποστήριξη 68 βουλευτών από τους 128 που έχει η Βουλή. Αυτό επιτεύχθηκε όταν μερικοί από τους βουλευτές που υποστήριζαν τον Χαρίρι ευθυγραμμίστηκαν με τη σιιτική οργάνωση, όπως ο ηγέτης των δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, και ο ίδιος ο Μικάτι, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, δήλωσε χθες ότι η πρότασή του να αναλάβει ο Μικάτι έγινε γιατί ο επιχειρηματίας θεωρήθηκε υποψηφιότητα συμβιβαστική. Αυτό, είπε, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα είναι της Χεζμπολάχ, η οποία επιθυμεί ευρύτερη κυβέρνηση. Ο Νασράλα κάλεσε τον Μικάτι να σχηματίσει «κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας».
Πάντως η Χεζμπολάχ αναδεικνύεται σε μείζονα πολιτική δύναμη στο Λίβανο (ενώ είχε ξεκινήσει ως παραστρατιωτική οργάνωση αντίστασης στο φόβητρο του Ισραήλ, το οποίο και αντιμετώπισε επιτυχώς το 2006) και οι αναλυτές φοβούνται το ενδεχόμενο να πιέσει τον Μικάτι να σταματήσει τη χρηματοδότηση προς το Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο ή να αποσύρει τους Λιβανέζους δικαστές. Η Ουάσιγκτον, που φοβάται επιρροή του Ιράν στη χώρα, έσπευσε να προειδοποιήσει και για το ενδεχόμενο να πληγούν οι διμερείς σχέσεις και να καταγγείλει ότι η σιιτική οργάνωση με εκφοβισμό και απειλές πέτυχε τους πολιτικούς στόχους της. Μάλιστα ο Λευκός Οίκος κάλεσε την επόμενη κυβέρνηση του Λιβάνου να αποκηρύξει τη βία και να τηρήσει το Σύνταγμα.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος του Λιβάνου είναι χριστιανός, ο πρόεδρος της Βουλής σιίτης και ο πρόεδρος της κυβέρνησης σουνίτης. Η έξυπνη πρόταση της Χεζμπολάχ υπέρ ενός σουνίτη εξόργισε πολλούς οπαδούς του Χαρίρι. Εκατοντάδες βγήκαν χθες στους δρόμους και έκαψαν λάστιχα, ενώ στην Τρίπολη έκαψαν φορτηγάκι του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα κατηγορώντας τον Μικάτι για προδοσία. Ο Χαρίρι δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με τη Χεζμπολάχ.
Ο Μικάτι δήλωσε ότι η εντολή που ανέλαβε είναι νίκη της συμφιλίωσης και όχι μιας πλευράς, τείνοντας χείρα φιλίας σε σιίτες και χριστιανούς. Η Γαλλία ζήτησε να μη σημειωθούν παρεμβάσεις στο σχηματισμό κυβέρνησης.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&dat ... &id=245012
26 Ιανουαρίου 2011
Λίβανος: κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας επιδιώκει η Χεζμπολάχ
11:04 μ.μ.
King Minos