14 Απριλίου 2011

Κάμερες παντού...

Του Παναγιώτη Στάθη

Πιο «ανοιχτά» όρια για τη νόμιμη χρήση των καμερών σε ιδιωτικούς χώρους προσβάσιμους στο κοινό προσδιορίζει με οδηγία της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η Αρχή επιτρέπει υπό όρους την τοποθέτηση καμερών και καθορίζει προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας τους σε προσβάσιμους χώρους όπως πολυκατοικίες, γραφεία, τράπεζες, ξενοδοχεία, σχολεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, μουσεία, πρατήρια υγρών καυσίμων κλπ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πολυσέλιδη οδηγία της Αρχής:

-Σε πολυκατοικίες και γραφεία για την τοποθέτηση κάμερας είναι απαραίτητη η προηγούμενη έγκριση από τη γενική συνέλευση ιδιοκτητών ή ενοίκων.


-Σε ξενοδοχεία δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται κάμερες σε χώρους εστίασης και στους διαδρόμους όπου ενδέχεται να παρακολουθούνται πελάτες και επισκέπτες ξενοδοχείου.

-Στα σχολεία πρέπει να τοποθετούνται και λειτουργούν κάμερες με ιδιαίτερη προσοχή , καθώς υπάρχει κίνδυνος να περιοριστεί η ανάπτυξη της ελευθερίας των μαθητών αν πιστέψουν από τη μικρή του ηλικία ότι είναι δυνατόν να παρακολουθούνται μέσω καμερών.

-Στα εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των καμερών πρέπει να γίνεται με φειδώ , ενώ απαγορεύεται η τοποθέτησή τους στα δοκιμαστήρια, τις τουαλέτες και σε χώρους που εργάζονται οι υπάλληλοι και δεν είναι προσιτοί στο κοινό.

-Στα γήπεδα επιτρέπεται υπό όρους η εγκατάσταση καμερών .

-Στους ναούς, δεδομένου ότι είναι χώροι που κατά κανόνα είναι προσβάσιμοι ελεύθερα στον κόσμο, δεν επιτρέπεται η λειτουργία καμερών τις ώρες που οι ναοί ή τα κοιμητήρια είναι ανοικτά στο κοινό.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι σε καμία περίπτωση η οδηγία δεν αφορά την εγκατάσταση καμερών από κρατικές αρχές σε ιδιωτικούς χώρους.

http://www.capital.gr/News.asp?id=1172169
http://pressegkefalos.blogspot.com/


Πηγή:www.capital.gr

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More