11 Απριλίου 2011

Νέα κινεζική Λευκή Βίβλος


Την έβδομη κατά σειρά «Λευκή Βίβλο» έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα, η οποία φέρει τον τίτλο «Εθνική Άμυνα της Κίνας το 2010». Το βιβλίο εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην έννοια της «ειρηνικής ανάδυσης» της χώρας στο διεθνές στερέωμα, επιμένοντας ότι δεν πρόκειται να επιζητήσει την «ηγεμονία» και δεν θα επιδιώξει τη στρατιωτική εξάπλωση ασχέτως της πορείας της οικονομίας της. Η Κίνα επισημαίνει ότι η φύση της στρατηγικής που ακολουθεί θα εξακολουθήσει να παραμένει αμυντική, ενώ καθορίζεται και επηρεάζεται καθοριστικά από την οδό της ανάπτυξης την οποία έχει επιλέξει, τους θεμελιώδεις σκοπούς της, την εξωτερική της πολιτική, τις ιστορικές και πολιτισμικές της παραδόσεις.  Βασικοί στόχοι της Κίνας παραμένουν η διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας, καθώς επίσης και το συμφέρον της εθνικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την τήρηση κοινωνικής γαλήνης και τάξης.

Ωστόσο, δηλώνεται ότι θα επιταχυνθεί ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, επισημαίνοντας όμως ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει κρατηθεί σε λογικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, η αύξηση το 2008 ήταν της τάξης του 17,5% και την επόμενη χρονιά (2009) σημειώθηκε οριακή άνοδος στο 18,5%. Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογιστεί ότι η αύξηση 18,5% είναι επί του αυξημένου κατά 17,5% ποσού του προηγούμενου έτους, άρα σε απόλυτες τιμές η αύξηση είναι σημαντική αν αντιμετωπιστεί σε βάθος π.χ. πενταετίας.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός (περιλαμβάνονται τρεις τομείς: έξοδα προσωπικού, εκπαίδευση – διατήρηση ετοιμότητας και υλικά) σύμφωνα με τους Κινέζους για το 2010 ήταν 81,2 δισεκατομμύρια δολάρια (κατανέμεται περίπου ισόρροπα στις τρεις ανωτέρω κατηγορίες). Πρόκειται για προσπάθεια της Κίνας να κατευνάσει τους φόβους ότι οι δαπάνες της θα πυροδοτήσουν «κούρσα εξοπλισμών» σε περιφερειακό επίπεδο.
Επισημαίνεται μάλιστα, ότι ο ρυθμός αύξησης μειώνεται, αφού οι αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του προϋπολογισμού έχουν μειωθεί από 8,66% το 1998 σε 6,49% το 2009. Την τελευταία διετία σημειώθηκε μικρή αύξηση με σκοπό να χρηματοδοτηθεί η καλύτερη υποστήριξη του στρατεύματος, καθώς έχουν πλέον να επιτελέσουν περισσότερα και διαφοροποιούμενα καθήκοντα (ανθρωπιστικές αποστολές, συμμετοχή στον αγώνα κατά της πειρατείας κ.λπ.). Τον περασμένο Δεκέμβριο, 17.390 Κινέζοι στρατιωτικοί λάμβαναν μέρος σε 19 διαφορετικές αποστολές του ΟΗΕ, από τα 1.955 άτομα, στρατιωτικοί και άλλα στελέχη οι οποίοι ήδη συμμετείχαν σε εννιά αποστολές του Οργανισμού. Επίσης, έχει αυξηθεί το κόστος των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, οπότε κρίθηκε υποχρεωτική μια οριακή αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται σε εξοπλισμούς.
Οι Κινέζοι συντάκτες πάντως επισημαίνουν, ότι ενώ ο κόσμος παραμένει λίγο-πολύ ειρηνικός και σταθερός, η κατάσταση σε επίπεδο διεθνούς ασφαλείας εξελίσσεται συνεχώς σε όλο και πιο περίπλοκη, με τον στρατιωτικό ανταγωνισμό να «αγριεύει»…
http://www.strategyreport.gr/?p=8787

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More