2 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΗΣ....''ΑΓΙΟΣ''

Στην Ρώμη, περίπου ένα εκατομμύριο πιστοί έχουν κατακλύσει από το πρωί την πλατεία του Αγίου Πέτρου για να παρακολουθήσουν την τελετή οσιοποίησης του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β', έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.
Η Αγία Έδρα, με την τελετή αυτή, ευελπιστεί να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τον ποίμνιό της. Παράλληλα επιχειρεί να κλείσει ένα τα μελανότερα κεφάλαια στην ιστορία της: του σκανδάλου παιδεραστίας, που στιγμάτισε μετά θάνατον την μακρά θητεία του εκλιπόντος Ποντίφικα κι έκτοτε συγκλονίζει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Στην τελετή χοροστάτησε ο διάδοχος του Ιωάννη Παύλου του Β' στον παπικό θρόνο, Βενέδικτος 16ος, παρουσία πλήθος επισήμων. Μεταξύ αυτών, πέντε Ευρωπαίοι γαλαζοαίματοι, ανάμεσά τους ο πρίγκιπας της Ισπανίας Φελίπε με την πριγκίπισσα Λετίθια,
ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κάθισε δίπλα στον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και σχετικά μακριά από τον πολιτικό αντίπαλό του, πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Τζιανφράκο Φίνι.

Συγκινημένος παρακολούθησε την τελετή οσιοποίησης του Πολωνού Πάπα, ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος της Πολωνίας και ηγέτης του Κινήματος της Αλληλεγγύης, που πρωτοστάτησε στην πτώση του κομμουνισμού, με τις "ευλογίες" του Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου.

Παρόντες στην τελετή ήταν συνολικά 23 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, με πλέον αμφιλεγόμενη μορφή τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε -παρά το γεγονός ότι του έχει απαγορευτεί η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί Καθολικοί, καθώς και επικριτές της Αγίας Έδρας, κατηγορούν το Βατικανό ότι επίσπευσε τη διαδικασία για την οσιοποίηση του Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο προς την αγιοσύνη.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αντιπαρέρχεται, τονίζοντας ότι η ανακήρυξή του Πολωνού Ποντίφικα αποφασίστηκε κατόπιν ενδελεχούς έρευνας για την ενάρετη ζωή του, αλλά και σε ένα θαύμα: την ιατρικά ανεξήγητη θεραπεία μίας Γαλλίδας μοναχής από την ανίατη ασθένεια του Πάρκινσον -την ίδια, που ταλαιπώρησε στα τελευταία του τον Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο. Κεντρικό πρόσωπο η ίδια στην τελετή οσιοποίησης, η Γαλλίδα μοναχή υποστηρίζει ότι γιατρεύτηκε, έπειτα από μακρά προσευχή προς τον αείμνηστο Πάπα για να τη βοηθήσει.

Το σφραγισμένο φέρετρο του Πάπα είχε μεταφερθεί από χθες στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου ενώ η μαρμάρινη πλάκα, που σφράγιζε τον τάφο του, θα σταλεί στην Κρακοβία, όπου θα τοποθετηθεί σε εκκλησία ειδικά αφιερωμένη στον όσιο, πλέον, Πολωνό.

Χιλιάδες συμπατριώτες του, που δεν κατάφεραν να μεταβούν στο Βατικανό, παρίστανται σε τελετές, στην ίδια την Πολωνία. Όσο για την Αιώνια Πόλη, όπου εδώ και δύο ημέρες επικρατεί το αδιαχώρητο, εν μέσω αυστηρότατων μέτρων ασφαλείας: η τουριστική βιομηχανία, κυρίως, γνωρίζει ημέρες δόξας, μαζί και με τομείς της παραοικονομίας. Ήδη, η ιταλική αστυνομία κατάσχεσε 5 εκατομμύρια αναμνηστικά αντικείμενα -μαϊμού για την οσιοποίηση, συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ.
http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17572&subid=2&pubid=27243758
http://pressegkefalos.blogspot.com/2011/05/blog-post_1774.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More