3 Μαΐου 2011

Το βρετανικό σύστημα ραντάρ "Celldar" εντοπίζει αντικείμενα κινούμενα στην γη αλλά και στον αέρα χρησιμοποιώντας τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας.

Το βρετανικό σύστημα ραντάρ τύπου "Celldar" έχει την ικανότητα να εντοπίζει αντικείμενα κινούμενα στην γη αλλά και στον αέρα χρησιμοποιώντας τους σταθμούς βάσης της κινητής τηλεφωνίας. Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές διαβεβαιώνουν ότι θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας, η δυνατότητα που έχει να εντοπίζει ανθρώπους αλλά και άλλα αντικείμενα με την χρήση ενός υπολογιστή είναι θέμα χρόνου να βρει τις ανάλογες υλοποιήσεις…Η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από το σύστημα Celldar αναπτύσσεται από την βρετανική εταιρεία Roke Manor Research από
το 1997.
Το όνομα Celldar είναι σύμπτηξη των λέξεων "Cell" (στην περίπτωσή μας "Κυψέλη" ) και "Radar" (ραντάρ-σύστημα ραδιοεντοπισμού). Πρόκειται λοιπόν για ένα παθητικό σύστημα ραντάρ που μπορεί να εντοπίζει κινούμενα αντικείμενα, ενώ για την λειτουργεία του βασίζεται στην ακτινοβολία που εκπέμπουν οι σταθμοί βάσης της κινητής τηλεφωνίας. Η διαφορά του με τα ενεργά συστήματα ραντάρ έγκειται στο ότι δεν εκπέμπει σήματα προς κάποιο αντικείμενο ώστε να εντοπίσει την θέση του με βάση τις αντανακλάσεις των σημάτων πάνω του. Αντίθετα, αυτό που κάνει είναι να εντοπίζει τα σήματα που εκπέμπει ο σταθμός βάσης και αντανακλώνται από αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ακόμα και ανθρώπους! Σε αντίθεση με τα τυπικά ενεργά ραντάρ, τα παθητικά είναι φτηνά, μικρά, και διατίθενται ευρέως στην αγορά.

Μόλις το 1999 το πρωτότυπο Celldar αποτελούνταν από ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή και δυο κινητά τηλέφωνα! Το κύριο πλεονέκτημα του όμως, όπως και όλων των παθητικών ραντάρ είναι το κόστος του το οποίο έφτανε τότε τις 3000 δολάρια. Χάριν σύγκρισης, ένα παθητικό ραντάρ που κοστίζει 20.000 δολλάρια προσφέρει σχεδόν τις ίδιες λειτουργείες με ένα ενεργό κόστους 25.000.000 δολαρίων.

Φυσικά τα παθητικά ραντάρ αυτού του τύπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλα ασύρματα δίκτυα όπως αυτά των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών! Μάλιστα όπως τονίζουν ειδικοί, ένα "ραδιοφωνικό" ραντάρ μπορεί να εντοπίσει αεροπλάνα σε αποστάσεις της τάξεως των 200 χιλιομέτρων, δηλαδή δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με την χρήση ενός σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας! Τα ερασιτεχνικά "ραδιοφωνικά" ραντάρ αυτού του τύπου κοστίζουν όχι πάνω από 5.000 δολάρια.

/www.myphone.gr
http://pressegkefalos.blogspot.com/2011/05/celldar.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More