2 Δεκεμβρίου 2011

Μανία με την αντιδιαστημική ασπίδα έχουν οι Ρώσοι! Τί περιμένουν και τι φοβούνται;


Σύστημα ASD: σίγουρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε απειλών….
Την 1 Δεκεμβρίου του 2011 ολοκληρώθηκε στη Ρωσία η συνένωση του συστήματος προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση και ελέγχου του διαστημικού χώρου  με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας σε ενιαίο σύστημα Αεροδιαστημικής και Άμυνας (ASD).
Η συνένωση σε ενιαίο σύστημα διεύθυνσης των μαχητικών, πληροφοριακών και ανιχνευτικών στοιχείων, κατά τη γνωμη των εμπειρογνωμόνων, θα δώσει ένα σωρό πλεονεκτήματα. Το νέο είδος στρατευμάτων, η συγκρότηση του οποίου έχει ολοκληρωθεί, θα περιλάβει την διοίκηση των στρατευμάτων και μερικά από τα υφιστάμενα συστήματα,- είπε ο στρατιωτικός σχολιαστής της εφημερίδας “Κομσομόλσκαγια πράβντα” Βίκτορ Μπαρανέτς.
- «Τη βάση του νέου είδους στρατευμάτων την αποτελούν πρώτ’απ’ όλα τα διαστημικά στρατεύματα. Γίνεται λόγος για τους Σταθμούς ελέγχου του διαστημικού χώρου, το σύστημα προειδοποίησης πυραυλικής επίθεσης (MAWS) και τα αντιπυραυλικά συστήματα. Όλα αυτά τα συστήματα θα περιληφθούν στο σύστημα Αεροδιαστημικής και Άμυνας. Το πεδίο δράσης των αεροδιαστημικών στρατευμάτων αγκαλιάζει τόσο το Διάστημα, όσο και τον εναέριο χώρο.
Στη σύνθεση της ASD θα περιληφθούν επίσης και τα στρατεύματα που είναι οπλισμένα με τα συστήματα S-300 και S-400. Πολύ σύντομα θα προστεθεί στη σύνθεση και το υπερσύγχρονο σύστημα S-500, το οποίο ξεπερνά όλα τα προηγούμενα. Ο εναέριος χώρος είναι η αεροπορία. Τα καταδιωκτικά καλύπτουν τον εναέριο χώρο ως το ύψος 30 χιλιομέτρων»,- σημείωσε ο Βίκτορ Μπαρανέτς.
Όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, το S-500 είναι ενιαίο σύστημα αντιπυραυλικού πυραυλικού όπλου αντιπυραυλικής άμυνας πέμπτης γενιάς, που είναι σε θέση να προσβάλλει στόχους, μαζί και στο κοντινό Διάστημα. Όσον αφορά το MAWS,  το σύστημα αυτό περιλαμβάνει  τους Σταθμούς Ραντάρ στη χερσόνησο Κόλα, στη δυτική ρωσική Δημοκρατία Κόμι, στην περιοχή έξω από την Αγία Πετρούπολη, στην περιοχή της Ανατολικής Σιβηρίας  κοντά στο Ιρκούτσκ και το Σταθμό Ραντάρ που τέθηκε σε πειραματική μαχητική υπηρεσία στις 29 Νοεμβρίου στην περιοχή Καλινινγκράντ. Τέτοιοι Σταθμοί λειτουργούν επίσης στην περιοχή Κρασνοντάρ (Βόρειος Καύκασος), στη Λευκορωσία, το Αζερμπαϊτζάν  και στο Καζακστάν. Οι Σταθμοί ελέγχου του διαστημικου χώρου βρίσκονται σε όλο το έδαφος της Ρωσίας. Κύριο καθήκον του συστήματος Αεροδιαστημικής και Άμυνας είναι να αντιμετωπίζει τις απειλές και να αναχαιτίζει τα μέσα αεροδιαστημικής επίθεσης πιθανού αντιπάλου. Κατά πόσο αποτελεσματικά θα μπορεί να το κάνει αυτό το σύστημα Αεροδιαστημικής και Άμυνας; Απαντώντας σ΄αυτή την ερώτηση ο αναλυτής της «Ανεξάρτητης Στρατιωτικής Επιθεώρησης» Βίκτορ Λιτόβκιν είπε:
«Η αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε στρατιωτικού συστήματος μπορεί να ελεγχθεί μόνο μέσα σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Ελπίζω ότι η συγκρότηση των στρατευμάτων του συστήματος Αεροδιαστημικής και Άμυνας θα εμποδίζει ακριβώς την εμφάνιση οποιωνδήποτε απειλών. Το νέο σύστημα θα αναπτύσσεται. Χρειάζεται να δημιουργηθούν νέα συστήματα Αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας, πολύ περισσότερο που η Ρωσία δεν έχει απορρίψει ακόμα τη συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Εξακολουθούν να διεξάγονται επίμαχες συζητήσεις. Ακούστηκε και έντονη προειδοποίηση που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»,- παρατήρησε ο Ρώσος αναλυτής Βίκτορ Λιτόβκιν.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More