19 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΚΟΜΗΤΗ LOVEJOY ΠΟΥ ΕΠΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΗΤΗ ΠΟΥ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΙ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ.
http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=435457&h1=true
Πριν από δύο εβδομάδες τα διαστημικά παρατηρητήρια που μελετούν τον Ήλιο εντόπισαν έναν κομήτη που ετοιμαζόταν να πέσει πάνω του. Πρόκειται για μια «αυτοκτονική» πορεία από την οποία δεν γνωρίζουμε να έχει επιζήσει κανένα κοσμικό σώμα που την έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Το ίδιο πίστευαν οι επιστήμονες ότι θα συμβεί και με τον κομήτη Lovejoy. 

Προς τεράστια έκπληξή τους όμως ο κομήτης βούτηξε με ταχύτητα στον Ήλιο αλλά, έστω και «πληγωμένος», κατάφερε να ξεφύγει και συνεχίζει τώρα το ταξίδι του στο διάστημα. Η βουτιά και η απόδραση καταγράφεται μάλιστα σε ένα εντυπωσιακό βίντεο.

Ο άτρωτος κομήτης

Ο κομήτης Lovejoy εντοπίστηκε στις 15 Μαρτίου του 2007 από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Τέρι Λαβτζόι από τον οποίο  - όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - πήρε και το όνομά του. Πριν από δύο εβδομάδες τα διαστημικά παρατηρητήρια SOHO και STEREO εντόπισαν τον κομήτη να κινείται με ταχύτητα προς τον Ήλιο και άρχισαν να τον παρατηρούν και να καταγράφουν την πορεία του. 

Οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι ο Lovejoy θα είχε την ίδια τύχη με τους περίπου άλλους δύο χιλιάδες κομήτες που ακολούθησαν την ίδια πορεία. Ο Ήλιος θα τον κατέστρεφε...

H απόδραση

Οι επιστήμονες ανέμεναν ότι ο Lovejoy θα εισχωρούσε στον ζωτικό χώρο του μητρικού μας άστρου και, «βουτώντας» σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες είναι εκατομμύρια βαθμοί Κελσίο, θα έλιωνε αμέσως όπως συνέβη και με όλους τους του κομήτες πριν απ' αυτόν.

Όμως ο Lovejoy επέδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή αφού πέρασε από την πίσω πλευρά του μητρικού μας άστρου, διαπέρασε τον Ηλιο και συνέχισε την πορεία του. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κομήτης έχασε το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του κατά το καυτό πέρασμα του από τον Ήλιο. Υπολογίζουν ότι ο Lovejoy έλιωσε σε ποσοστό περίπου 90% και ότι θα συνεχίσει να περιφέρεται στο ηλιακό μας σύστημα για περίπου μια χιλιετία πριν επιστρέψει και πάλι στον Ήλιο κάνοντας (λογικά) την τελευταία του βόλτα στο διάστημα.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More