13 Ιανουαρίου 2012

FREEDOM TO SCOTLAND

Η Σκωτία θέλει ανεξαρτησία, ενώ το Λονδίνο αντιτάσσεται κατηγορηματικά

Ο Πρώτος Υπουργός (Πρωθυπουργός) της Σκωτίας, εθνικιστής Άλεξ Σάλμοντ θεωρεί ότι μόνο το Εθνικό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει πότε και πώς πρέπει να γίνεται το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, ενώ οι πολιτικοί του Λονδίνου λένε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.….
Ο Σάλμοντ προτείνει να δωθεί το δικαίωμα ψήφου και στους δεκαεξάχρονους, ενώ το Λονδίνο θεωρεί ότι μπορούν να ψηφίζουν μόνο οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει τα 18 τους χρόνια.

Λίγο πριν τον ερχομό του Νέου Έτους ο Άλεξ Σάλμοντ μόνο απείλησε με τη δυνατότητα πραγματοποίησης δημοψηφίσματος ύστερα από 5 χρόνια, αλλά οι εξελίξεις γύρω απ’ αυτό το θέμα άρχισαν να αναπτύσσονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου με όλο και πιο γρήγορους ρυθμούς. Έχει ανακοινωθεί ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών – το φθινόπωρο του 2014. Αφού ονόμασε την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, ο Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε ταυτόχρονα ότι είναι έτοιμος να διεξάγει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας πάνω σ΄αυτό το ζήτημα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά υπενθύμισε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος σε οποιοδηποτε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τον Νόμο, μπορεί να παρθεί αποκλειστικά από το Ουέστμινστερ. Ο Κάμερον τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος το 2013, αλλά ο Σάλμοντ επιμένει στη δική του ημερομηνία- στο έτος 2014. Σαν απάντηση ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας είπε ότι δεν σχεδίαζε να υπαγορεύει κάποιους όρους στους Σκωτσέζους: «Με όλη μου τη ψυχή πιστεύω στο μέλλον της Ενωμένης Μεγάλης Βρετανίας. Πιστεύω ότι είμαστε δυνατότεροι όταν είμαστε ενωμένοι και όχι χωρισμένοι. Πρέπει, βέβαια, να σεβόμαστε την εκλογή των Σκωτσέζων, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν υπέρ των εθνικιστών τους, αλλά χρειάζεται να κατανοηθεί καλά το κατά πόσο νομιμή από την άποψη του Νόμου είναι η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη ανεξαρτησία. Ας διοργανώσουμε συζητήσεις, αλλα ας διατηρήσουμε την ακεραιότητα της χώρας μας».

Αν πραγματοποιήσει πραγματικά το δημοψήφισμα η Σκωτία και αν αποφασίσει να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα, μαζί και για την ανακατανομή του χρέους της Μεγάλης Βρετανίας, για τη θέση του νέου κράτους στην ΕΕ, ακόμα και για το μέλλον των βρετανικών υποβρυχίων που σταθμεύουν στην δυτική παραλία της Σκωτίας. Ο χωρισμός θα προκαλέσει επίσης σοβαρούς κλονισμούς στην χρηματαγορά και στον τραπεζικό τομέα. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα τεθεί το πρόβλημα για το πετρέλαιο. Όλη η θάλασσα στις ανατολικές ακτές της Σκωτίας είναι υπεργεμάτη από βρετανικές πετρελαϊκές εξέδρες. Εξάλλου, οι Σκωτσέζοι εθνικιστές δεν έχουν σχετικά με αυτό καμιά αμφιβολία – θεωρούν ότι πετρέλαιο από τη Βόρεια θάλασσα θα πρέπει να ανήκει στη Σκωτία. Κατά τις ακροάσεις στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόφαση της Σκωτίας για την ανεξαρτιοποίησή της θα καταφέρει μεγάλο χτύπημα στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας. «Η απόφαση που παίρνουμε σήμερα, θα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας. Αν δεν την πάρουμε σωστά, τότε θα πρέπει να ζήσουν με αυτήν τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Παρ’ όλα αυτά, οι πολιτικοί του Ουέστμινστερ, απ’ ότι φαίνεται, τείνουν να θεωρούν ότι η υπόθεση δεν θα φτάσει ως την πραγματική αποχώρηση. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, στους Σκωτσέζους εθνικιστές αρέσει απλώς να μιλούν για την ανεξαρτησία, αλλά στην πραγματικότητα αποφεύγουν να κάνουν πραγματική συζήτηση. Συμφωνούν μαζί του και τα σκωτσέζικα κόμματα, που βλέπουν τους εθνικιστές ως γνήσιους δημοκόπους. Η αντιπολίτευση απαίτησε επίσης από την κυβέρνηση να μην περιμένει, αλλά να πραγματοποιήσει σήμερα κιόλας δημοψήφισμα. Παρ’ όλο που πολλοί κάτοικοι της Σκωτίας θα ήθελαν να δουν τον εαυτό τους ανεξάρτητους από το Λονδίνο, όμως ο καιρός που διαλέχτηκε για αυτό δεν είναι από τους καλύτερους. Η ανεργία σ΄αυτή την περιοχή σήμερα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πολλοί Σκωτσέζοι πηγαίνουν για δουλιά στο Νότο. Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα θα γινόταν σήμερα, οι περισσότεροι Σκωτσέζοι θα ψήφιζαν κατά της απόκτησης της ανεξαρτησίας, κάτι που θα σήμαινε πραγματική ήττα για το κυβερνών κόμμα των εθνικιστών. Αν δεν καταφέρουν οι Αγγλοι και οι Σκωτσέζοι πολιτικοί να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, όπως γράφει ο βρετανιός τύπος, για την τύχη του δημοψηφίσματος θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας.

http://greek.ruvr.ru/2012/01/12/63729246.html


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More