27 Φεβρουαρίου 2010

«Κάτι το δραματικό» περιμένουν οι Άγγλοι



Αποκαλυπτική ομιλία του Κρις Μπράιαντ.
Ζητά και από τις δύο πλευρές να κάνουν τις «αναγκαίες υποχωρήσεις» για να εξευρεθεί λύση.
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ – ΤΑΛΑΤ
Έτοιμοι για συμβιβασμό, ανεξάρτητα αν θα επηρεαστεί η δημοτικότητά τους.
«Κάτι το δραματικό» αναμένει στο Κυπριακό ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκες Υποθέσεις Κρις Μπράιαντ και είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι Βρετανοί εξαγγέλλουν εξελίξεις πριν πραγματοποιηθούν και στο τέλος δικαιώνονται. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός αξιωματούχος καλεί τις δύο κοινότητες όχι απλώς να δηλώνουν ότι θέλουν λύση, αλλά να κάνουν τις αναγκαίες παραχωρήσεις «σε ό,τι αφορά ιστορικέςθέσεις και επιλογές».
Η αποκαλυπτική ομιλία του Κρις Μπράιαντ έγινε σε διάλεξη για το Κυπριακό, η οποία οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Κυπριακών, Ελληνικών και Τουρκικών Υποθέσεων. Στην ομιλία του, ο Βρετανός Υφυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «κατά τις επόμενες λίγες μέρες και βδομάδες, κάτι το δραματικό θα επιτευχθεί στην Κύπρο», χωρίς όμως να προσδιορίζει τι είναι αυτό το «δραματικό» που περιμένει το Λονδίνο». Ο Μπράιαντπροχώρησε όμως και μίλησε και για διάθεση των κ. Χριστόφια και Ταλάτ, να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιτευχθεί λύση, ανεξάρτητα εάν αυτό επηρεάσει τη δημοτικότητά τους. Είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, από το Λονδίνο:
«Στην Κύπρο είναι δυο ηγέτες που έχουν διακυβεύσει την πολιτική τους σταδιοδρομία, στην επιθυμία τους για μια πολιτική διευθέτηση. Ένα από τα πράγματα που χρειάζονται απεγνωσμένα είναι όπως οι δύο κοινότητες όχι μόνο να φαίνονται ότι θέλουν λύση, αλλά ότι είναι ενεργά διατεθειμένες να κάνουν τις αναγκαίες παραχωρήσεις προς την κατεύθυνση αυτή, παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά ιστορικές θέσεις και επιλογές. Να είναι διατεθειμένες να πουν ότι οι υποχωρήσεις είναι κάτι το καλύτερο από τη συνέχιση του στάτους κβο».
Αφού εξέφρασε την εκτίμησή του για τους δυο ηγέτες, τους πίστωσε με διάθεση «να επιδείξουν συμβιβαστικό πνεύμα, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι επηρεάζεται η δημοτικότητά τους», για να προσθέσει ότι «ο συμβιβασμός είναι η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατάκτηση. Τελικά αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη αυτού που ο καθένας θέλει, μια ενωμένη, δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, πλήρως ενταγμένη στην Ε.Ε., όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας».
Ο κ. Μπράιαντ επεσήμανε ότι με την παρέλευση κάθε έτους είναι πιθανόν να αυξάνονται οι δυσκολίες «σαν αποτέλεσμα νομικών προκλήσεων, εδραιωμένων θέσεων ή αλλαγώνστις ηγεσίες». Είναι φανερό ότι ο Βρετανός επίσημος, αναφερόμενος στις «νομικές προκλήσεις», εννοούσε τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων υπέρ των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων και όσον αφορά τις «αλλαγές στις ηγεσίες», φωτογράφιζε την αναμενόμενη πτώση Ταλάτ.
Πάντως, ο Μπράιαντ δήλωσε ότι πιστεύει έντονα στη δυνατότητα μιας επανενωμένης Κύπρου και τόνισε ότι μια διαιρεμένη πρωτεύουσα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί σκάνδαλο και τραγωδία. Ζήτησε όπως η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, αλλά και την υποστήριξη της Ελλάδας και τηςΤουρκίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπράιαντ είπε ότι όσο και αν επιθυμεί έντονα την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., «είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διανοηθεί ένας ότι ηΤουρκία τελικά θα ενταχθεί, ενώ η Κύπρος παραμένει μια διαιρεμένη νήσος».Επανέλαβε, επίσης, τη θέση ότι αν τελικά οι δύο ηγέτες καταλήξουν σε μια διευθέτηση που πιστεύουν ότι θα γίνει αποδεκτή από τις κοινότητές τους, και χρειάζονται κάτι από το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε «δεν θα σταθούμε εμπόδιο», όπως είπε.
*Η «Σημερινή» επικοινώνησε χθες με το γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και ερώτησε εάν η Κυβέρνηση αναμένει, όπως και ο κ. Μπράιαντ, «κάτι το δραματικό» στο Κυπριακό, αλλά ουδεμία απάντηση έλαβε…
Νέες παραβιάσεις των Τούρκων
Η Κυπριακή Δημοκρατία κατήγγειλε νέες παραβάσεις και παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, από τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα. Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν από τις 4 Δεκεμβρίου 2009 μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2010.
Με επιστολή του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Μηνάς Χατζημιχαήλ τονίζει ότι οι παραβιάσεις εντάσσονται στις συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας να υποσκάψουν την κυριαρχία και ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προωθήσουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα και να σφετερισθούν το δικαίωμα ελέγχου του εναερίου χώρου της Δημοκρατίας.
Χίλαρι: Οι Τούρκοι βλέπουν θέμα ασφάλειας στην Κύπρο.
Πιεστικές ερωτήσεις δέχεται η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από Αμερικανούς γερουσιαστές, σχετικά με την αμερικανική πολιτική στο Κυπριακό, με αφορμή τις φιλοτουρκικές δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, σχετικά με την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Μετά την ερώτηση του Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο δημοκρατικός βουλευτής Νέας Υόρκης Μάικλ Μακμάχον υπέβαλε ερώτηση, στη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για τις δηλώσεις Τζέφρι.
Η Χίλαρι Κλίντον επανέλαβε πως οι δηλώσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή αντικατοπτρίζουν τα τουρκικά συναισθήματα, «τα οποία εμείς δεν υιοθετούμε, δεν υποστηρίζουμε και δεν μπορούν να αποδοθούν σε μας». Έσπευσε, όμως, εμμέσως να αναγνωρίσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας (για ποιους;) στην Κύπρο, τονίζοντας τα εξής: «Αυτή είναι η τουρκική θέση, κι είτε κανείς διαφωνεί, είτε συμφωνεί με αυτή, βλέπουν να υπάρχει ένα συνεχιζόμενο ζήτημα ασφάλειας».
Πρόσθεσε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται για την υποστήριξη της διαμεσολαβητικής διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει λύση στην Κύπρο, μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος, υπήρξαν εντατικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αλλά υπολείπονται ακόμα πολλά να γίνουν».
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Πηγή: Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More