5 Μαΐου 2010

Κίνδυνος υπερθέρμανσης για τις ασιατικές οικονομίες...σιγα μην τους ξεφευγαν

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τις ασιατικές χώρες ότι κινδυνεύουν με υπερθέρμανση των οικονομιών τους, καθώς οι ισχυρές κεφαλαιακές εισροές δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις.

Το ΔΝΤ προέτρεψε τις πολιτικές ηγεσίες της Κίνας να επιστρέψουν σε μία «πιο νορμάλ» δημοσιονομική πολιτική μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και να αυξήσουν την ελαστικότητα των επιτοκίων τους προκειμένου να αντικρούσουν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ου εισέρχονται στις οικονομίες τους.
«Για την Κίνα, όπως και για άλλες οικονομίες της περιοχής, ο κίνδυνος είναι να διασφαλίσει ότι η ανάπτυξη δεν θα εξαρτηθεί από τις σε εισροές μετοχών και κεφαλαίων, καθώς δεν, όπως στο παρελθόν, σε ανάπτυξη», δήλωσε ο Ανούπ Σάιν, διευθυντής του ΔΝΤ στο τμήμα για την Ασία και τον Ειρηνικό.
Στο 7,1% οι προβλέψεις για τις ασιατικές αγορές
Στην τελευταία περιφερειακή έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται ότι οι θετικές προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και η μεγάλη διαφοροποίηση των επιτοκίων με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες «ενδέχεται να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια» στην περιοχή.
«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερθέρμανση ορισμένων οικονομιών, ενώ θα τις καθιστούσε και πιο ευάλωτες στο δανεισμό και στην αύξηση της τιμής των μετοχών», αναφέρει η έκθεση.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην Ασία θα αγγίζει το 7,1% το 2010 και το 2011, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις τις προηγούμενης εβδομάδας, όπου έκανε λόγο για ανάπτυξη 6,9% φέτος και 7% την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, το Ταμείο τόνισε ότι οι ασιατικές χώρες, που εξαρτώνται κυρίως στις εξαγωγές τους, είναι ευάλωτες από την πολύ αργή ανάκαμψη της Δύσης και πίεσε τις κυβερνήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους στις υπερπόντιες πωλήσεις και να ωθήσουν την εγχώρια κατανάλωση.
«Θα είναι σημαντικό να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσει που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του τομέα των υπηρεσιών», ανέφερε ο προϊστάμενος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Όλαφ Ούντερομπερδέστερ.
Μείωση των αποταμιεύσεων ζητά το ΔΝΤ
Το ΔΝΤ επεσήμανε ότι οι πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες της Ασίας θα πρέπει να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις ανισότητες στις εισαγωγές και εξαγωγές και στη στεγαστική αγορά. Ωστόσο, τα ισχυρά νομίσματα μόνα τους δεν θα βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των αγορών στην Κίνα και στις άλλες χώρες της περιοχής.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τις «προληπτικές αποταμιεύσεις» των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού. Μάλιστα, το ΔΝΤ πιέζει το Πεκίνο να προχωρήσει σε ανατίμηση του νομίσματός της, καθώς ένα ισχυρό γουάν είναι σημαντικό για την οικονομία της Κίνας και της διεθνούς αγοράς. Οι επικριτές του Πεκίνου τονίζουν ότι οι πολιτικές έδωσε ένα άδικο πλεονέκτημα στους Κινέζους κατασκευαστές, ώστε οι εξαγωγές τους να είναι πιο φθηνές.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More