17 Μαΐου 2011

Ραδιενεργά μανιτάρια 100 χλμ. απ' την Ελλάδα


Αμεση κινητοποίηση και πλήρη διαφάνεια ζητούν από τις ελληνικές αρχές οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά τον εντοπισμό από τις βρετανικές αρχές ραδιενεργών μανιταριών από τη βουλγαρική πόλη Παζαρτζίκ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα.
Οι Οικολόγοι απαιτούν από την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει αμέσως κάθε στοιχείο που διαθέτει και να ανακοινώσει τις ενέργειες (με την έννοια του επείγοντος) που έχει κάνει προς τις βουλγαρικές αρχές, προκειμένου:
- Να εντοπιστεί άμεσα η πηγή της ραδιενεργού μόλυνσης και να επιλυθεί το πρόβλημα.
- Να ενημερωθούν πλήρως οι πολίτες και στις δύο χώρες για το τι ακριβώς έχει συμβεί και τι μέτρα αυτοπροστασίας απαιτούνται και για τις δύο πλευρές.

- Να διασφαλιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας από τη ραδιενέργεια.
Οι βρετανικές αρχές απέσυραν από την αγορά τα μολυσμένα (με ραδιενεργό κέσιο 137) μανιτάρια, διαβιβάζοντας με ανακοίνωση το γεγονός στην Κομισιόν, με στοιχεία Rapid alert system for food and feed (Rasf) 2011.631.
Σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουν ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα που προέκυψε και ζητούν ακόμα από την κυβέρνηση:
- Να ενημερώσει αν είχε οποιαδήποτε σχετική πληροφόρηση από τις αρχές της γειτονικής χώρας.
- Αν λειτουργεί στη χώρα μας το δίκτυο μετρήσεων ραδιενέργειας σε έδαφος, νερά και τρόφιμα και αν έχουν γίνει (και πού) πρόσφατα μετρήσεις και ποια είναι τα αποτελέσματα.
Πιο συγκεκριμένα, να ενημερώσουν οι αρμόδιοι φορείς με υπευθυνότητα αν γίνονται μετρήσεις σε προϊόντα που εισάγονται από τη Βουλγαρία (και φυσικά στα μανιτάρια).
Απαντήσεις περιμένουμε (αν και εξυπακούεται) από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=275759
http://pressegkefalos.blogspot.com/2011/05/100.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More