19 Μαΐου 2011

Ερμόνασσα ή Ερμώνασσα Αρχαία Ελληνική πόλη στη Ρωσία

Στα ίχνη μίας αρχαίας Ελληνικής πόλης, αποικίας του 6ου αιώνα π.Χ., βρίσκονται αρχαιολόγοι στη Ρωσία, στα βόρεια παράλια του Εύξεινου Πόντου. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για την Ερμόνασσα (ή Ερμώνασσα), μία από τις σημαντικότερες Ελληνικές αποικίες στη.... χερσόνησο του Ταμάν.
Οι αρχαιολόγοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το μεγάλο αριθμό των ευρημάτων που ήρθαν στο φως το τελευταίο διάστημα, αλλά και από την καλή τους κατάσταση. Ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης βρέθηκαν και κατάλοιπα ναού της θεάς Δήμητρας, προστάτιδας της γεωργίας. Την ύπαρξη ναού της Δήμητρας στην περιοχή μαρτυρούν και οι ιστορικές πηγές. Φαίνεται πως ήταν τμήμα συμπλέγματος ιερών που είχαν ανεγερθεί προς τιμήν του θεού Απόλλωνα (βρέθηκε επιγραφή με το όνομά του) και της Περσεφόνης.
Οι ανασκαφές συνεχίζονται με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να αποφευχθούν οι ζημιές στο αρχαίο οχυρό της πόλης. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού και οι κακές καιρικές συνθήκες (τους τελευταίους μήνες καταγράφηκαν μέχρι και 25 βαθμοί κάτω από το μηδέν τη νύχτα) πονοκεφαλιάζουν τους αρχαιολόγους. Το πιο σημαντικό τους πρόβλημα δεν είναι άλλο, ωστόσο, από την έλλειψη χρηματοδότησης. Στην ανασκαφή συμμετέχουν εθελοντές (κυρίως φοιτητές σχολών Αρχαιολογίας), που μάλιστα... πληρώνουν 13 ευρώ την ημέρα για να πάρουν μέρος.
Η χερσόνησος του Ταμάν βρίσκεται σε σημαντική θέση, αφού ελέγχει το πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική. Στην αρχαιότητα, η γεωπολιτική της θέση, κατέστησε τη χερσόνησο κέντρο αποικιακής δραστηριότητας. Ανάμεσα στους οικισμούς που ιδρύθηκαν συμπεριλαμβάνονται η Φαναγορεία, η Ερμόνασσα, οι Κήποι και η Γοργιππία.
Η εύφορη γη επέτρεψε την ανάπτυξη της γεωργίας τόσο εντός των πόλεων όσο και στην ύπαιθρο που τις περιέβαλλε. Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής διαφαίνεται και από την εμπορική της δραστηριότητα, τόσο με την ενδοχώρα, όσο και με περιοχές του Αιγαίου και της ευρύτερης Μεσογείου.
Η Ερμόνασσα βρίσκεται στη σημερινή Ρωσική πόλη Τμουταρακάν, στα νότια του κόλπου του Ταμάν. Ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ. και υπήρξε η μοναδική Αιολική αποικία της βόρειας Μαύρης Θάλασσας. Την αναφέρουν αρκετές αρχαίες πηγές -μεταξύ άλλων ο Στράβων και ο Διονύσιος ο Περιηγητής.
Η πόλη είχε μακρά ιστορία, από τον 6ο αι. π.Χ. έως και το 17ο αι. μ.Χ., έπεσε διαδοχικά στα χέρια Χαζάρων, Τατάρων, Γενουατών, Ρώσων και Κοζάκων και άλλαξε διάφορα ονόματα. Κατοικούνταν μάλιστα μέχρι πριν από μισό αιώνα ενώ στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το βόρειο τμήμα της πόλης έχει δυστυχώς βυθιστεί λόγω γεωλογικών αλλαγών.
Την ανασκαφή, που θα συνεχιστεί και αυτήν τη χρονιά, πραγματοποιεί η Αρχαιολογική Αποστολή του Ανατολικού Βόσπορου με επικεφαλής τον Νικολάι Σουντάρεφ Ιγκόρεβιτς, ειδικό σε θέματα αρχαίου πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας. Στόχος είναι η περαιτέρω έρευνα των αρχαιολογικών κατάλοιπων του βασιλείου του Βοσπόρου, που δημιούργησαν οι Ελληνες τον 6ο αιώνα π.Χ. στη σημερινή περιοχή του Κρασνοντάρ.
agelioforos.gr
http://e-rodios.blogspot.com/2011/05/blog-post_6736.html

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More