22 Νοεμβρίου 2011

ΞΕΦΡΑΓΚΟ ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ Ο.Τ.Ε...ΜΠΑΤΕ ΕΧΘΡΟΙ ΑΛΕΣΤΕ


 «Ξέφραγο αμπέλι» έχουν καταστεί οι τηλεπικοινωνίες της χώρας όσον αφορά την διασφάλιση του απορρήτου, καθώς διαπιστώνονται δεκάδες παραβιάσεις –ακόμη και με μαγνητοφωνάκια σε ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ- όπως και πλήρης αδυναμία ελέγχου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν.
Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εκ μέρους του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) κ. Αν. Λαμπρινόπουλου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσω των ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ όπου βρέθηκαν μαγνητοφωνάκια, επισημαίνοντας ότι αν η ΑΔΑΕ είχε την λειτουργική δυνατότητα  μέχρι τέλη του χρόνου ο έλεγχος της θα μπορούσε να προχωρήσει εις βάθος ξεκινώντας από τα πιο «επικίνδυνα» ΚΑΦΑΟ.
Κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών έγινε λόγος για «ανύπαρκτη εθνική πολιτική ασφάλειας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών», ενώ τονίστηκε από όλες τις πλευρές η ανάγκη «άμεσης ανάληψης πρωτοβουλιών για να καλυφθεί το νομοθετικό κενό που υπάρχει».Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινόπουλος «τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα: ποιος ελέγχει για παράδειγμα αν υπάρχει υποκλοπή  στοιχείων της ηλεκτρονικής κάρτας όχι από το ΑΤΜ αλλά από το δίκτυο;».
Επίσης διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατό να υπάρχει ασφάλεια όταν το δίκτυο δεν είναι ασφαλές;». «Υπάρχουν εκατομμύρια  δίκτυα που συμπλέκονται μεταξύ τους και εξυπηρετούν εκατομμύρια πολίτες», πρόσθεσε ενώ αναφερθείς στην ΕΥΠ, είπε ότι είναι δύσκολο για την ΑΔΑΕ να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της όσον αφορά τις παρακολουθήσεις.«Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ και μας έδειξε ένα βαλιτσάκι. Είπαμε τότε ότι αν είναι αυτός ο εξοπλισμός, τότε η ΕΥΠ είναι ΄΄φτωχή΄΄ και θα πρέπει να έχει κάτι καλύτερο. Ψάξαμε το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει και δεν βρήκαμε τίποτα επιλήψιμο. Όμως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ. Πού είναι η εγκατεστημένη η ΕΥΠ; Είναι τα γραφεία της αυτά που επισκεφθήκαμε ή έχει κι άλλα; Ή έχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε; Δέχομαι τη δήλωση της ΕΥΠ, μιας και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, ότι αυτά είναι μόνο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο», είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος χαρακτηριστικά.Όπως διευκρίνισε, εξάλλου, για να περιγράψει το χαώδες τοπίο που επικρατεί, «δεν γίνεται έλεγχος αν το τηλέφωνο για το οποίο ζητείται από την εισαγγελία να αρθεί το απόρρητο του, ανήκει στο ίδιο πρόσωπο» και επίσης ότι «μπορεί να παρακολουθούνται όλες οι συνομιλίες στην περιοχή όπου έχει αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητου κάποιου».Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η επισήμανσή του ότι η ΑΔΑΕ καλείται να επιστρέψει στις εταιρείες Vodafone και Ericsson, οι οποίες είχαν εμπλακεί στην υπόθεση των υποκλοπών, 83,5 εκ. ευρώ από πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.Το θέμα έχει ανακύψει μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έκρινε ακυρωτική για τυπικούς λόγους την διαδικασία της ΑΔΑΕ να επιβάλει πρόστιμα 83,5 εκ ευρώ (76 εκ. ευρώ στην πρώτη και 7.350.000 ευρώ στην δεύτερη εταιρεία μετά από μυστική συνεδρίαση, όπως ορίζει η νομοθεσία για τις συνεδριάσεις των ανεξάρτητων αρχών και όχι με δημόσια συνεδρίαση όπως γίνεται στα δικαστήρια).Όπως είπε ο πρόεδρος της Αρχής «πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα αυτή, δεν νομίζω ότι είναι σωστό στην σημερινή οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε να πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα εντόκως τα πρόστιμα». «Η ΑΔΑΕ έκανε το καθήκον της αλλά για κάποιους τυπικούς λόγους βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Πρέπει άμεσα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», υπογράμμισε.Ανησυχητικά ήταν και όσα είπε ο κ. Λαμπρινόπουλος σχετικά με την ασφάλεια των ταχυδρομικών συναλλαγών. Αναφορικά με την επιστολή-βόμβα που είχε σταλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και έσκασε στα χέρια του υπασπιστή του τότε υπουργού κοστίζοντας τη ζωή του, είπε ότι η ΑΔΑΕ είχε προτείνει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας στις εταιρίες ταχυμεταφορών, όπως διπλός έλεγχος της ταυτότητας του αποστολέα κλπ., ωστόσο δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει αν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.Τέλος, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ διατύπωσε αιχμές για την μη υιοθέτηση από την Τράπεζα της Ελλάδος του κανονισμού της Αρχής σχετικά με τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ΑΤΜ.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=431498

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More