19 Μαρτίου 2010

«Όχι» στα μεταλλαγμένα είπε η Βουλγαρία




«Ύστερα από τετράμηνη πολιτική και κοινωνική διαμάχη για το νομοσχέδιο περί των GMO, οι βουλευτές τελικά οριστικοποίησαν χθες την απαγόρευση της καλλιέργειας και του εμπορίου παρόμοιων ειδών».

Η Βουλγαρία έγινε η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους σκληρότερους περιορισμούς στην καλλιέργεια και το εμπόριο γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών (GMO).
Ίσως ο σχετικός νόμος, που ψήφισε χθες σχεδόν ομόφωνα η βουλγάρικη Βουλή, ύστερα από πολυήμερη έντονη αντιπαράθεση των κομμάτων, να μην μετατρέπει τη Βουλγαρία σε ζώνη ελεύθερη από γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, όπως επιμένουν οικολόγοι και αγροτικοί παραγωγοί, ωστόσο το καθεστώς δρακόντειων περιορισμών και αυστηρότατων προστίμων στην ουσία καθιστά από δύσκολη έως αδύνατη την παρουσία των μεταλλαγμένων στη Βουλγαρία.
Τα παραπάνω είναι τα κοινά σημεία των σχολίων του σημερινού Τύπου για την απόφαση της βουλγάρικης Βουλής να θέσει υπό απαγόρευση, ουσιαστικά, την ελεύθερη καλλιέργεια οποιωνδήποτε γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στη χώρα, παρά τις επιφυλάξεις μερίδας επιστημόνων, ότι με τον τρόπο αυτό παρεμποδίζονται οι έρευνες της σύγχρονης βιολογικής και αγροτικής επιστήμης.
«Ύστερα από τετράμηνη πολιτική και κοινωνική διαμάχη για το νομοσχέδιο περί των GMO, οι βουλευτές τελικά οριστικοποίησαν χθες την απαγόρευση της καλλιέργειας και του εμπορίου παρόμοιων ειδών. Από εδώ και πέρα στη χώρα θα μπορούν να γίνονται μόνο εργαστηριακά πειράματα με γενετικά μεταλλαγμένους οργανισμούς, σύμφωνα με το νόμο».
Με αυτόν τον χαρακτηριστικό τρόπο σχολιάζει, σήμερα, την απόφαση της Βουλής η οικονομική εφημερίδα «Ντνέβνικ», η οποία επισημαίνει, ότι οι βουλευτές επιβεβαίωσαν και τη ρητή απαγόρευση της καλλιέργειας και του εμπορίου μεταλλαγμένων σιτηρών, τριαντάφυλλων που χρησιμεύων ως πρώτη ύλη για το ροδέλαιο, αμπελιών, καπνών και όλων των φρούτων και λαχανικών στη Βουλγαρία.
Η «Ντνέβνικ» και η πλειοψηφία των ΜΜΕ υπενθυμίζουν την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών τους τελευταίους μήνες, η οποία τελικά κατάφερε να αποτρέψει με πολυάριθμες δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να «χαλαρώσει» νομοθετικά τα περιοριστικά μέτρα για τους GMO, επικαλούμενο την «ανάγκη», να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό κεντημένο στον τομέα.
Όπως υπενθυμίζεται στο δημοσίευμα, εναντίον του νομοσχεδίου τάχθηκαν ενεργά πολυάριθμες περιβαλλοντολογικές οργανώσεις μαζί με τους συνδέσμους των αγροτών που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, των μελισσοκόμων κ.ά.
Συνέπεια της δυναμικής εκστρατείας των αντιπάλων των GMO, ήταν τα αποτελέσματα έρευνας, που έδειξαν ότι το 97 % των Βούλγαρων αντιτίθεται στα μεταλλαγμένα προϊόντα.
Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, είχε αναγγείλει την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος «να κάνει πίσω» από την πρόθεσή του για «εκσυγχρονισμό» του απαγορευτικού καθεστώτος για τους GMO στη Βουλγαρία. Στην πολυήμερη συζήτηση και αντιπαράθεση στη Βουλή, οι βουλευτές αντάλλαξαν κατηγορίες για εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Πάντως, όπως αποκαλύπτει ο βουλγαρικός Τύπος, η σόγια, το καλαμπόκι και άλλα μεταλλαγμένα είδη με άγνωστη, προς το παρόν, επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό προ πολλού ήδη έχουν μπει στη Βουλγαρία «από την πίσω πόρτα» ως συστατικά σε ζαχαρωτά και άλλα προϊόντα.

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More