16 Μαρτίου 2010

Βρέθηκε γιγαντιαίο άγαλμα του θεού Θωθ


Αίγυπτος.

Αρχαιολογική αποστολή ανακάλυψε γιγαντιαίο άγαλμα, 3.000 ετών, του θεού της σοφίας Θωθ, που απεικονίζεται ως μπαμπουίνος

 
Ένα γιγαντιαίο άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε πριν απο περίπου 3.000 χρόνια ανακάλυψε μία αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το τμήμα των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για το άγαλμα του θεού της σοφίας Θωθ, που απεικονίζεται ως μπαμπουίνος.


Το άγαλμα ύψους τεσσάρων μέτρων ανακαλύφθηκε σπασμένο σε τέσσερα κομμάτια, μαζί με δύο άλλα αγάλματα, κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη μείωση της στάθμης του νερού στο Λούξορ (νότια) που θα συμβάλει στη διατήρηση των φαρωνικών ναών της πόλης, διευκρινίζει στην ανακοινωσή του το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων.


Το γλυπτό χρονολογείται στη δέκατη όγδοη δυναστεία που κυβέρνησε την Αίγυπτο απο το 1550 έως το 1290 π.Χ. περίπου.


"Είναι η πρώτη φορά που ένα άγαλμα του μεγέθους αυτού του Θωθ, που απεικονίζεται με τη μορφή πιθήκου, ανακαλύπτεται", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μανσούρ Μπορέικ, επικεφαλής των φαραωνικών αρχαιοτήτων στο Λούξορ.


Τα αγάλματα βρέθηκαν κοντά στο ναό του Αμενχοτέπ III.


Ένα άλλο άγαλμα, του οποίου βρέθηκε μόνο το πάνω μέρος, απεικονίζει τον Αμενχοτέπ ΙΙΙ και τον θεό Ωρο, ο οποίος απεικονίζεται ως γεράκι.


"Η ομάδα αυτή έχει ανακαλύψει επίσης τη βάση του αγάλματος από αλάβαστρο, που πιθανολογείται ότι είναι η βάση ενός αγάλματος του Αμενχοτέπ ΙΙΙ", δήλωσε ο Ζάχι Χαουάς, επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων.


Ένα άγαλμα από γρανίτη του Φαραώ Ραμσή, ο οποίος βασίλευσε πρίν απο περίπου 3000 χρόνια, βρέθηκε επίσης στην περιοχή. 

http://www.skai.gr/articles/news/culture

Next previous home

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More